Stranden ved Castellammare

  • Kunstner: Johan Christian Dahl
  • Datering: 15. oktober 1820
  • Betegnelse: Tegning

Om verket

Johan Christian Dahl hadde lenge hatt planer om å foreta en studiereise til Italia da han i 1820 ble invitert av kronprins Christian Frederik av Danmark til Villa Quisisana ved Napoli-golfen, hvor det kongelige paret skulle tilbringe sommeren og høsten. Etter to måneder i Quisisana fulgte Dahl med kronprinsparet til Napoli, hvor de oppholdt seg vinteren gjennom.

I løpet av de seks månedene han oppholdt seg ved Napoli-golfen laget Dahl en lang rekke tegninger, akvareller og oljestudier. Mange av disse arbeidene på papir har karakter av erindringsnotater, raskt utførte skisser og studier som var ment å fungere dels som et idélager, dels som støtte for hukommelsen når Dahl senere skulle omsette inntrykkene fra Italia i oljemalerier.

Også denne skildringen av stranden ved Castellammare di Stabia er summarisk skissert med lette blyantriss. Men den gjennomarbeidete komposisjonen og den bevisste bruken av akvarelltonene i oppbyggingen av motivet gir den likevel preg av å være et selvstendig kunstverk. Plasseringen av den gulkledde figuren i forgrunnen er ikke tilfeldig; den lille gutten spiller en viktig rolle som et blikkfang på den ellers øde stranden. Arbeidet er et eksempel på den betydningen oppholdet i Sør-Italia hadde for Dahls kunstneriske utvikling. Sammenliknet med hans tidligere akvareller er motivoppfatningen her mer umiddelbar, og fremstillingen av lysets og atmosfærens innvirkning på landskapet er helhetlig og mer nyansert.

Tekst: Bodil Sørensen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Johan Christian Dahl

Maler og billedkunstner

Født 24.02.1788 i Bergen, død 14.10.1857 i Dresden, Tyskland

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
15. oktober 1820
Andre titler:
The Beach at Castellammare (ENG)
Ölogsskepp (SVE)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant og akvarell på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 144 x 212 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Testamentarisk gave innkommet 1902
Inventarnr.:
NG.K&H.B.02686
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre