Greifswald i måneskinn

  • Kunstner: Caspar David Friedrich
  • Datering: (1817)
  • Betegnelse: Maleri

Ikke utstilt

Om verket

Blikket føres over en rekke av steiner og noen vertikale stokker med fiskegarn, videre over vannet, til en by badet i månelys helt ute i horisonten. Fullmånen, som skimtes gjennom skylaget, kaster gjenskinn på tingene i bildets forgrunn. Der skimter vi også en robåt som nærmer seg, og helt inne ved stranden to prammer som ligger på skrå.

Fiskegarnene står som et gjerde mellom betrakteren og byen, som ligger som et drømme- bilde i horisonten. Silhuetten av kirketårnene avslører at byen er Greifswald, kunstnerens fødeby, fremstilt speilvendt. ”Søstermaleriet”, som befinner seg i Kunsthalle i Hamburg, viser byen i dagslys, men sett fra en annen kant. Her er kirketårnene korrekt plassert. Til tross for detaljrikdommen er altså ikke Caspar David Friedrich opptatt av å gjengi motivet realistisk, men heller av å skape en bestemt stemning: Middelalderbyen Greifswald framstilt som en liknelse for lengselen etter Paradis.

Med sin symmetriske landskapskonstruksjon skaper Friedrich et gåtefullt og høystemt følelseslandskap. Han forbinder kirken og månen, hav og himmel, fjern og nær, og skaper slik en syntese mellom det jordiske og det himmelske.

Med bilder som dette fremstår Friedrich, sammen med sin yngre norske kollega J.C. Dahl, som grunnleggeren av det romantiske land- skapsmaleriet. Begge studerte i ulike perioder ved kunstakademiet i København. Senere fant de begge et fruktbart miljø i Dresden som førte til blomstring og fornyelse av kunsten deres.

Tekst: Nils Ohlsen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Caspar David Friedrich

Billedkunstner

Født 1774 i Greifswald, død 1840 i Dresden, Tyskland

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(1817)
Andre titler:
Greifswald im Mondschein (GER)
Greifswald in Moonlight (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på Lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 22,5 x 30,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt på auksjonen over Gustav Albert Carus' dødsbo 1891
Inventarnr.:
NG.M.00387
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques