Bondehagen, Ulvin
- Kunstner: Gerhard Munthe
- Datering: 1889
- Betegnelse: Maleri
Om verket
Maleriet viser et typisk østlandsk gårdsmiljø en varm sommeraften. Dagens arbeid er avsluttet. Hesten hviler under et stort, skyggefullt tre. Mannen midt i bildet slår av en prat med en kvinne gjennom et åpent vindu. Rosene blomstrer i den tilgrodde hagen. Gerhard Munthe har lagt stor vekt på å få fram detaljene og det spesielle lyset. Betrakteren føres naturlig inn i bildet fra treet og busken til venstre, via den skråstilte hesten mot mannen ved huset. Blikket ledes videre til husets solbelyste kortside og vi skimter så vidt uthuset helt til venstre. Fargeholdningen er dempet, med vekt på nyanser av grønt i vegetasjonen og grått i husets yttervegger.
Alt som ung kunststudent i München i 1870-årene, bestemte Munthe seg for å skildre det landskapet som han kjente fra sin barndom på Østlandet. Her fant han sine
motiver i et udramatisk og rolig kulturlandskap preget av menneskelig aktivitet. Mange av bildene har et element av hverdagspoesi og preges ofte av en intim og fredfylt stemning. Inspirert av fransk frilufsmaleri ble Munthe en av de første norske kunstnerne som konsekvent arbeidet utendørs, med en realistisk gjengivelse av motivet. Etter at han flyttet fra München tilbake til Norge i 1882, oppsøkte han ofte bygdene på Hedmark for å male. Motivet til Bondehagen fant han på gården Ulvin i bakkene ned mot Mjøsa.
Gerhard Munthe var en svært allsidig kunstner som satte spor etter seg som maler, illustratør, designer og forfatter. Hans kunst følger utviklingen fra realisme, over nyromantikk til symbolisme.
Tekst: Frithjof Bringager
Kunstner/produsent
Gerhard Munthe
Billedkunstner, Maler, Tegner, Arkitekt
Født 1849 i Skanshagen, død 1929 i Lysaker, Norge