Fred
- Kunstner: Rolf Nesch
- Datering: (1935–1936)
- Betegnelse: Materialbilde
Om verket
Materialbildene er en tallmessig begrenset, men interessant del av Rolf Neschs verk. De tre første, som han utførte i 1934, var inspirert av den billedmessige egenverdien han så i trykkplatene til grafikkseriene han hadde laget mens han bodde i Hamburg og den første vinteren i Norge. I de neste materialbildene utvidet han relieffdybden og materialtilfanget.
I Fred er de to figurene formet med konturer av sink innlagt med anbrent tre, speil og messing. Bunnen er av blåfarget sink. Bildet viser en tysk og en russisk soldat som har drept hverandre i nærkamp, en situasjon Nesch selv hadde opplevd i skyttergravene på Østfronten i 1915. 20 år etterpå skapte han dette enkle og ekspressive antikrigsmonumentet. Smerten og tragedien formidles gjennom skikkelsenes sammenpressete plassering innenfor et langsmalt format, deres anspente stillinger og ulike ansikter: den enes uten øyne, som en blind bøddelmaske, den andres, med det utåndende offerets stirrende øye og åpne munn. Til forskjell fra for eksempel Max Ernst og Kurt Schwitters, som i sine collager gjerne benyttet gjenkjennelige objekter, bearbeidet alltid Nesch de materialene han benyttet.
I sitt videre arbeid med materialbilder beriket Nesch ytterligere materialbruken, fargene og formspråket, som i Sildefiske (1938/1965, INDEX-huset, Oslo). Med sitt rike spill av keramikkskår, farget glass og glimmer, rytmiske komposisjon og ruvende format er verket blitt stående som et hovedverk i norsk etterkrigstids utsmykningskunst.
Tekst: Sidsel Helliesen
Kunstner/produsent
Rolf Nesch
Billedkunstner, Grafiker, Maler, Tegner
Født 1893 i Esslingen, Baden-Württemberg, død 1975 i Oslo