Fred

  • Kunstner: Rolf Nesch
  • Datering: (1935–1936)
  • Betegnelse: Materialbilde

Ikke utstilt

Om verket

Materialbildene er en tallmessig begrenset, men interessant del av Rolf Neschs verk. De tre første, som han utførte i 1934, var inspirert av den billedmessige egenverdien han så i trykkplatene til grafikkseriene han hadde laget mens han bodde i Hamburg og den første vinteren i Norge. I de neste materialbildene utvidet han relieffdybden og materialtilfanget.

I Fred er de to figurene formet med konturer av sink innlagt med anbrent tre, speil og messing. Bunnen er av blåfarget sink. Bildet viser en tysk og en russisk soldat som har drept hverandre i nærkamp, en situasjon Nesch selv hadde opplevd i skyttergravene på Østfronten i 1915. 20 år etterpå skapte han dette enkle og ekspressive antikrigsmonumentet. Smerten og tragedien formidles gjennom skikkelsenes sammenpressete plassering innenfor et langsmalt format, deres anspente stillinger og ulike ansikter: den enes uten øyne, som en blind bøddelmaske, den andres, med det utåndende offerets stirrende øye og åpne munn. Til forskjell fra for eksempel Max Ernst og Kurt Schwitters, som i sine collager gjerne benyttet gjenkjennelige objekter, bearbeidet alltid Nesch de materialene han benyttet.

I sitt videre arbeid med materialbilder beriket Nesch ytterligere materialbruken, fargene og formspråket, som i Sildefiske (1938/1965, INDEX-huset, Oslo). Med sitt rike spill av keramikkskår, farget glass og glimmer, rytmiske komposisjon og ruvende format er verket blitt stående som et hovedverk i norsk etterkrigstids utsmykningskunst.

Tekst: Sidsel Helliesen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Rolf Nesch

Billedkunstner, Grafiker, Maler, Tegner

Født 1893 i Esslingen, Baden-Württemberg, død 1975 i Oslo

Verksinfo

Datering:
(1935–1936)
Andre titler:
Peace (ENG)
Frieden (DEU)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Materialbilde
Mål:
  • 101 x 263 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Erleggelse for arveavgift fra kunstnerens bo, innkommet 1978
Inventarnr.:
NG.M.03223
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre
Opphavsrett:
© Nesch, Rolf/BONO