I juni måned

  • Kunstner: L.A. Ring
  • Datering: 1899
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 058 Samlingspresentasjonen - Nordisk lys

Om verket

En sortkledd jente sitter i en blomstereng, lent mot et gjerde og blåser løvetannfrø. Kunstneren har gått tett på motivet, som om han satt i gresset ved siden av henne. Bildet har mange detaljer, ikke minst er forgrunnens vegetasjon nitidig gjengitt. Dybden i bildet er understreket ved det diagonale gjerdet, som på samme tid dominerer og skaper et skille mellom forgrunn og bakgrunn. Som i mange av L.A. Rings malerier virker personen også her flat, som om hun er klippet ut og føyd til senere. I samtiden ble denne forenklete framstillingen av personer kritisert og betraktet som et tegn på manglende dyktighet.

Men I juni måned var ikke bare ment som en objektiv skildring fra virkelighetens verden. Det rommer også symbolske elementer. Handlingen kan forstås som et magisk ritual: Kvinnen sprer fruktbarhet og gir opphav til nytt liv. Hun likner Rings unge kone Sigrid, og deres første barn ble født det samme året som bildet ble malt.

Ring fremstilte gjerne mennesker i hverdagslige situasjoner i det sjællandske landsbysamfunnet hvor han bodde mesteparten av sitt liv. Han var ikke, som mange av sine danske kollegaer på denne tiden, opptatt av fransk impresjonisme. Hans malestil er mer detaljert og orientert mot en realistisk gjengivelse. Ring videreførte den realistiske folkelivsskildringen kjent fra nederlandsk, fransk og dansk kunst, samtidig som han tilførte noen personlige, tvetydige og moderne elementer.

Tekst: Frithjof Bringager

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

L.A. Ring

Billedkunstner, Billedkunstner, Maler

Født 1854 i Præstø, Sjælland, død 1933 i Roskilde, Danmark

Verksinfo

Datering:
1899
Andre titler:
In the Month of June (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 88 cm x B 123,5 cm x D 2,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1984
Inventarnr.:
NG.M.03617
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode