Et snekkerverksted

  • Kunstner: Gustav Wentzel
  • Datering: 1881
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 057 Samlingspresentasjonen - Ta del i din tid

Om verket

Et snekkerverksted har en kunstpolitisk historie knyttet til seg, viktig for norsk kunsthistorie. Maleriet omtales gjerne som den utløsende faktoren for ”kunstnerstreiken”, som ble anført av Frits Thaulow og Christian Krohg i 1881–82. Stridens kjerne var et krav om å få kunstnere inn i juryen i Christiania Kunstforening. Kunstforeningens styre innfridde ikke kravet, og da juryen nektet å kjøpe inn Et snekkerverksted ble det åpen konflikt. Krohg skrev følgende om saken:

“Noen tid etter … kom en ganske ung mann … inn på vårt atelier og sa at han het Wentzel … Han hadde et bilde med, som han fortalte var refusert i Kunstforeningen, og spurte om vi ikke syntes det var for galt. Jo, det vet Gud vi syntes. Det forestillet en pukkelrygget snekker i sitt verksted. Det eneste som ikke var riktig godt var høvelflisen på gulvet; alt annet var utført med den samme kjærlighet til detaljer som han senere enn mer har vist. Vi gjorde et svare spetakkel, fikk sammenkalt en mengde kunstnere, … og fikk bildet utstillet i Cammermeyers vindu og skrevet om i avisen … dette var det første støt til den opposisjon mot Kunstforeningen som senere fikk en fastere karakter og avfødte høstutstillingene.”

Når Gustav Wentzels maleri ble avvist av juryen var det med begrunnelse i at motivet virket støtende. Selve utførelsen og den maleriske stilen var akseptabel. Bildet er utført helt etter tidens idealer, men det foreningens medlemmer ikke kunne akseptere var at det i deres øyne var blottet for ”det ædle, det skjønne, det ideale”.

Tekst: Vibeke Waallann Hansen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Gustav Wentzel

Billedkunstner

Født 1859 i Oslo, død 1927 i Lillehammer

Verksinfo

Datering:
1881
Andre titler:
A Carpenter's Workshop (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 52,8 x 69 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2004
Inventarnr.:
NMK.2004.0340
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Jacques Lathion