Untitled 2012 (freedom can not be simulated)

  • Kunstner: Rirkrit Tiravanija
  • Datering: 2012
  • Betegnelse: Installasjon

Ikke utstilt

Om verket

Den første tegningen Rirkrit Tiravanija stilte ut var et portrett av ham selv som barn, poserende med moren og søsteren hos en fotograf i hjembyen Buenos Aires. Faren lot noen år senere en gatekunstner i Hanoi tegne en kopi av bildet, som Tiravanija fikk i gave. Reproduksjonen ble vist i forbindelse med en gruppeutstilling hvor tegninger av skulptører var tema.

Tiravanija, som har kunstutdannelse fra Canada og USA, er imidlertid ikke skulptør i tradisjonell forstand. Hans kunstnerskap handler snarere om å skape rom for møter mellom mennesker i offentlige gallerier og museer, som reflekterer hverdagslige situasjoner. Et eksempel er verket Freedom Can Not Be Simulated fra 2012, der han sammen med publikum lager pølser, men disse pølsene er vel å merke ispedd 18 makulerte eksemplarer av den thailandske grunnloven. På bakgrunn av arbeidsmetodene er hans kunst blitt stående som eksempel på «relasjonell estetikk», en betegnelse som sikter til sosialt og etisk motiverte kunstprosjekter. I den grad han lager objekter, er de mangfoldiggjort og anonymisert.

Tittelen illustreres i billedmotivenes henvisning til opinionsytringer, protestmarsjer og andre opptog, men også i den praktiske bruken av tegnemediet som illustrasjonsverktøy og beskrivelse. Det var konseptkunsten i 1960- og 70-årene som introduserte tanken om at mediene uttrykker verkets idé. Som disse kunstprosjektene rommer også Tiravanijas verk en rekke institusjonskritiske spørsmål.

Tekst: Nina Sundbäck-Arnäs Kaase

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Verksinfo

Datering:
2012
Andre titler:
untitled 2012 (freedom can not be simulated) (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
kjøkkenbenk, kjøkkenredskaper, pølser, Thailands grunnlovsbøker og veggtekst
Mål:
  • Variabel
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2014
Inventarnr.:
NMK.2014.0129
Del av utstilling:
Grip friheten!, 2014
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode
Opphavsrett:
© Tiravanija, Rirkrit/BONO