Blårosa solnedgang over en liten fjelltopp med diffuse trær og snø
Claude Monet, «Kolsåstoppen», 1895 © Verket eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert i Nasjonalmuseet.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
  • 16. september 2021
  • Norge rundt med Nasjonalmuseet – Løkkehaven, Sandvika

Maleriet Kolsåstoppen (1895) av Claude Monet ”kommer hjem” til Løkkehaven i Sandvika.

Den franske kunstneren Claude Monet kom til Norge 1. februar 1895. Endelig fikk han oppleve det vinterlige Norge han hadde drømt om, takket være tips fra stesønnen Jacques Hochedé. 

Etter noen dager i Kristiania slo han seg ned på pensjonatet Bjørnegård i Bærum, og herfra dro han på utflukter i området. Monet var særlig fascinert av Kolsåstoppen, som han sammenliknet med det japanske Fuji-fjellet. Han var også på flere turer på fjorden. Da Monet reiste hjem etter to måneder i Norge, hadde han med seg nærmere 30 malerier og en rekke tegninger. 

Prosjektet er et samarbeid mellom Kultur og samarbeid i Bærum kommune og Nasjonalmuseet. Verket eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert i Nasjonalmuseet.

Program

Åpent for publikum i Steinhuset i Løkkehaven Kl. 15–18 og 20–22.
Nasjonalmuseets formidler er tilstede for spørsmål og samtale.

Norge rundt med Nasjonalmuseet

Denne sommeren og høsten skal flere kjente verk fra Nasjonalmuseets samling reise Norge rundt og vises fram på steder som de har en spesiell tilknytning til. Alle landets fylker vil få besøk av kunst- eller designskatter. I noen tilfeller vises kunstverket på stedet der det ble skapt, mens i andre tilfeller er det motivet eller kunstneren som har en tilknytning til stedet.

Antallet besøkende tilpasses gjeldende smittevernregler.

Kunsten kommer hjem

Norge rundt med Nasjonalmuseet inngår i Kunsten kommer hjem, Nasjonalmuseets program for 2021. I løpet av året inviteres publikum til å oppleve sentrale verk fra museets samling på visningssteder som Kunstnernes Hus, Blaafarveværket, Dronning Sonja KunstStall og Teknisk Museum.

Det nye Nasjonalmuseet åpner 2022

Når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022, vil du kunne se igjen dette maleriet i Rom 68. Der vil vi framheve det som hovedverk side om side med radikale, kubistiske malerier av Pablo Picasso og Georges Braques. Vi ser fram til å ønske deg velkommen til det nye Nasjonalmuseet.

Se mer info om maleriet i samlingen på nett