Samtale

Scream + Munch og props

Velkommen til visning av SCREAM (1996) og en prat om Ghostface, Edvard Munchs «Skrik», Wes Craven og viktigheten av props som telefoner og masker på film!

Morder med Skrik-maske, Drew Barrymore holder en telefon og skriker og Skrik av Edvard Munch med svart bakgrunn
  • 26. januar 2022
  • Vega scene Oslo
  • Begrenset antall plasser

Velkommen til visning av SCREAM (1996) og en prat om Ghostface, Edvard Munchs «Skrik», Wes Craven og viktigheten av props som telefoner og masker på film!

Med oss for å snakke om dette har vi rekvisitør og meitemarksamler Hedda Virik, skrekkfilmblogger og bryllup- og begravelsessanger Christin Sandnes, også kjent som bloggeren Fru Ekkel og formidlingskurator i Nasjonalmuseet og Steinerskolebarn Eilif Salemonsen.

Om filmen

For 25 år siden brakte Wes Craven tenårings-slasher-filmen tilbake fra graven med SCREAM, noe som startet en bølge av lignende filmer utover 90- og 2000-tallet, inkludert flere oppfølgere. Ved å bruke publikums kunnskap om klisjeene i den da litt utdaterte horror-sjangeren gjorde han, med et selvrefleksivt blunk-blunk til publikum, narr av filmene han selv var kjent for, samtidig som han beviste at han fremdeles var en mester i å skape spenning og skrekk.

Filmen foregår i en liten søvnig småby i California, hovedpersonene er amerikanske tenåringer, og en psykotisk drapsmann er løs. Casey Becker (Drew Barrymore) er hjemme alene da hun tar telefonen og får høre en truende stemme som inviterer henne til å delta i et spill på liv og død over telefonen. Sidney Prescotts (Neve Campbell) mor ble drept av en gal morder et år tidligere, og den pågående TV-journalisten Gale Weathers (Courtney Cox) er overbevist om at det er den samme morderen som har slått til igjen. Ungdommene, som er vokst opp med film, video og TV, og kan sitere replikker og scener fra de fleste skrekkfilmer, befinner seg plutselig midt oppe i en skrekkfilm selv.

Deltagere

Hedda Virik jobber som rekvisitør og produksjonsdesigner og begynte i filmbransjen på grunn av sin kjærlighet for horror og sci-fi. Hun er en potet innen art department på film og har hatt roller i produksjoner som spenner fra sjefsrekvisitør på Verdens verste menneske (2021) og dekoratør på James Bond: No Time to Die (2021), til ansvarlig for involler på den norske horrorfilmen Juleblod (2017).

Christin Wethal Sandnes startet skrekkfilmbloggen Ekkelt i 2012, hvor hun deler sin lidenskap for skrekkfilm og ekle filmer under pseudonymet "Fru Ekkel". Hun har jobbet som maskinist på Gimle kino og får i dag tiden til å gå med blant annet kantinejobbing og småbarnslivet. Hun tar også freelanceoppdrag som musiker og sanger.

Eilif Salemonsen er fomidlingskurator i Nasjonalmuseet. Han er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Oslo. Eilif har nylig skrevet om Munch og kristendommen i magasinet Kunst og Kultur.

Filmen er en pilot i Nasjonalmuseets nye filmserie, som vil fortsette i det nye Nasjonalmuseet. Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022.

Få med deg en filmklassiker og få en dose kunst, design og fun facts på kjøpet! 😱

NB - Vega følger alle smittevernregler.