Kvinne i fargerik jakke står i hyllesystem
Foto: Nasjonalmuseet / Chiara Masiero Sgrinzatto, Luca Nicolò Vascon
  • 22. mai–21. november 2021
  • Internasjonalt – Nettutstilling

Hva er du villig til å dele med andre?  Dette spørsmålet er utgangspunkt for utstillingen «Det vi deler. En modell for bofellesskap» med arkitektkontoret Helen & Hard. Utstillingen er kuratert av Nasjonalmuseet, som i 2021 har ansvar for Den nordiske paviljongen under arkitekturbiennalen i Venezia.

Årets biennale har hovedtemaet «How will we live together?», og handler om hvordan arkitekter kan skape nye fellesskap. 

I Venezia svarer Nasjonalmuseet og Helen & Hard på biennalens hovedtema med et helt nytt prosjekt som er tegnet spesielt for Den nordiske paviljongen.

Her har Helen & Hard invitert en gruppe mennesker til å arbeide sammen med arkitektene om å utvikle et bofellesskap med en rekke delefunksjoner. Hver av beboerne har blitt spurt om hvor mye de er villig til å dele med sine naboer. Installasjonen viser hvordan samarbeid og arkitektur kan skape både fellesskap og bærekraftige bomiljøer.

Jobber ... Jobber ...

Opplev utstillingen i 3D

Naviger ved å dra i bildet og klikke på pilene. Med mobiltelefon kan du bevege telefonen for å se deg rundt, eller bruke VR-briller for full innlevelse.

Se 3d-omvisningen i fullskjerm

Møt beboerne

I Venezia kan man bevege seg rundt i et utsnitt av bofellesskapet som inkluderer fellesområder og halvprivate delesoner. Her ser man spor etter beboernes hverdagsliv gjennom en scenografi skapt av filmregissøren Pål Jackman og scenografen Nina Bjerch-Andresen. 

Les om beboerne og deres betraktninger rundt det å leve i et bofellesskap

Et enkelt og miljøvennlig byggesystem

Utstillingen i Venezia er laget med et innovativt byggesystem som består av elementer i heltre som er forbundet med dybler (treplugger). Med disse kan man bygge vegger, etasjeskiller og møbler. De kan også fylles med ulike materialer, for eksempel isolasjon i veggene.

Fordelen med dette systemet sammenlignet med limte massivtreplater er at det ikke brukes lim, noe som gjør det mer miljøvennlig. Dessuten gir det større mulighet for å bruke produsere lokalt med lokalt treverk. I tillegg er systemet fleksibelt: Ettersom elementene er små og håndterbare kan man bygge selv – og bygge om senere.

Se montering av utstillingen

Jobber ... Jobber ...

Holdninger til å dele mer

Norge har en høy andel alenehusholdninger. En mer sosial boform kan være med på å motvirke ensomhet og bidra til økt trygghet. Samtidig er det å dele areal og utstyr bedre for miljøet. Selv om det er få bofellesskap i Norge, er det forholdsvis mange som er interessert i sosiale boformer.

Les mer om boligformer og holdninger til bofellesskap i Norge

Jobber ... Jobber ...

En personlig fortelling fra et bofellesskap

Er bofellesskap for folk i alle livssituasjoner, eller er det forbeholdt de ressurssterke? Kunstneren Anna Ihle er en av beboerne som har jobbet med bofellesskapet i «Det vi deler». Hun bor til vanlig i bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger, som også er tegnet og utviklet av Helen & Hard. I filmen Å bygge en seng / Å bygge et hjem, laget spesielt til utstillingen i Venezia, reflekterer Ihle over tilværelsen i bofellesskap.

Jobber ... Jobber ...

Helen & Hard

Helen & Hard ble grunnlagt i 1996 av den norske arkitekten Siv Helene Stangeland og den østerrikske arkitekten Reinhard Kropf. Arkitektkontoret har i dag 26 medarbeidere og kontorer i både Stavanger og Oslo, og er blant annet kjent for innovativ bruk av tre som byggemateriale og for eksperimentelle boligprosjekter. 

Det nordiske samarbeidet

Den nordiske paviljongen i Venezia eies av Sverige, Finland og Norge. Ansvaret for biennaleutstillingene rullerer. I 2021 har Nasjonalmuseet hovedansvar for utstillingen på vegne av landenes representanter; Stina Högkvist (Nasjonalmuseet), Carina Jaatinen (Finlands Arkitekturmuseum) og Kieran Long (ArkDes, Sveriges nasjonale senter for arkitektur og design).

Utstillingen støttes av Utenriksdepartementet og Nordisk Kulturfond.

Les mer om Arkitekturbiennalen i Venezia (offisiell side)

Presseomtaler

– Så enkelt, så bra!

Aftenposten 1.10.21

– Endelig åpning i Venezia

Arkitektnytt 23.09.21

– Best of the national pavilions

ArchDaily 13.06.21

Intervju med Helen & Hard

CNN Style 28.05.21

The 2021 Venice Architecture Biennale Highlights, in Photos

Bloomberg 22.05.21

WHAT WE SHARE: THE NORDIC PAVILION IN VENICE EXPLORES THE POTENTIAL OF PARTICIPATIVE COHOUSING

Archipanic 21.05.21

– Timber housing is a real *thing* at this biennale – the Nordic, Finnish and US Pavilions all focus on it. All are interesting explorations, but a favourite is the Nordic Pavilion.

Icon Magazine 21.05.21

– Perhaps this less frenzied environment (…) is the proper setting to appreciate the Nordic Pavillion’s exhibition What We Share. A model for cohousing, which, in its optimistic outlook speculates as to the benefits of meaningful cohabitation.

The Architect's Newspaper 21.05.21

Nordic Pavilion at Venice Architecture Biennale is a full-scale co-housing modeVenice Biennale: the value of sharing at the Nordic pavillion

domus.it 21.05.21

Nordic Pavilion at Venice Architecture Biennale is a full-scale co-housing model

dezeen 20.05.21

Radical Co-Housing: An Interview with Helen & Hard Architects

Berlin Art Link 20.05.21

– helen & hard transform the nordic pavilion at venice architecture biennale

Designboom.com 19.05.21

Intervju med Siv Helene Stangeland (arkitekt) og Bodil Lande (beboer i Vindmøllebakken)

Studio 2, NRK P2 19.05.21

– One of the most visually spectacular exhibitions at the Venice Biennale is also one of its most down-to-earth.

Monocle 19.05.21

  -