Mange har eit forhold til bunadar, kofter og folkedrakter. Dei tradisjonsrike plagga kan skape sterke kjensler av tilhøyrsle og stoltheit, men også av utanforskap, skam og sinne.
I den turnerande utstillinga «Skakke folkedrakter» er seks samtidskunstnarar invitert til å utforske og utfordre draktskikkar, identitet og handverkstradisjonar. I prosessen har dei undersøkt motsetningar og gått i dialog med handverkarar og kunnskapsberarar. Dei har skapt sine eigne uttrykk gjennom blant anna fotografi, vev, perlearbeid, porselen, installasjonar, instrument og dans.
Resultatet er ein hyllest og eit opprør – ei utstilling om drakter som er langt frå ei draktutstilling. Ei utstilling der drakter ikkje først og fremst er drakter, men symbol og idear som formar vår tid, vår sjølvforståing, våre relasjonar til andre og vår historie.
Nasjonalmuseet og fleire andre institusjonar og museum i Noreg tek no eit djupdykk i handverket og historikken knytt til bunad, kofte og folkedrakt. Utstillinga har blitt utvikla gjennom dialog på tvers av institusjonar og fagmiljø over heile landet.
Visingsstadar
2025
25. januar–23. mars:
Bomuldsfabriken Kunsthall
1. april– 25. mai:
Hordaland Kunstsenter
13. juni–30. september:
Hadeland Folkemuseum
2024
21. juni–22. september:
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
11. oktober–8. desember:
Bymuseet Bodø - Nordlandsmuseet
2023
18. juni–17. september:
Valdres Folkemuseum
6. oktober–2. november:
Guovdageainnu gilišillju – Kautokeino bygdetun
20. november–17. mars:
Sunnfjord Museum
Utforsk utstillingen i 3D
Presseomtale
– Selv om «Skakke folkedrakter» er en liten utstilling, går jeg ut med en følelse av å ha opplevd utrolig mye – sterke verk, interessante tanker og vanskelige spørsmål.
– Koreograf og samtidsdanser Harald Beharie utforsker eierskap til kultur og identitet gjennom dansen. Utrop, 17.7.23
– Skakke folkedrakter inspirerte seks samtidskunstnere: – Vi håper dette setter i gang samtaler. Avisa Valdres, 19.6.23
– The National Museum in Oslo invites contemporary artists to respond to traditional examples of rural dress. Apollo Magazine, 09.6.23
– Hva er det egentlig du gjør hvis du tar på deg bunaden på nasjonaldagen? Trer du respektfullt inn i historiefaget, eller ikler du deg et plagg som skal uttrykke noe om hvem du er? NRK, 16.5.23
Maja Musum, Ahmed Umar og Erlend Elias om folkedrakter under NRKs 17. mai-sending 2022. NRK TV, 17.5.22 (avsnitt 44)
– Tenk at det har en nyhetsverdi at en kvinne velger å gå med bukse i 2022.
Hadeland, 16.5.22
Relevante medieoppslag
– I skamløshetens tiår mener jeg det å skamme seg kan være både viktig og riktig en gang iblant, for både individ, institusjon og stat. Men avmaktsfølelsen og passiviteten er ikke et konstruktivt sted å bli værende.
– Jeg vet om samer som ikke bruker kofte fordi de ikke passer inn i de tradisjonelle kjønnsnormene, og det vil jeg endre på gjennom å selv bruke herrekofte.NRK 5.2.23
– Same, but different.Aftenposten 2.2.23 (for abonnenter)
– Bunadsprodusenten Embla Bunader har valgt å lansere et kjønnsnøytralt alternativ til bunaden.NRK 30.4.22
Om prosjektet
«Skakke folkedrakter» er eit turnerande utstillingsprosjekt som er utvikla i samarbeid med blant andre Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Valdresmusea, Randsfjordmuseet, Museum Stavanger og Bodø kulturhovedstad 2024. Prosjektet er initiert av Nasjonalmuseet.
Kunstnarar
Márjá Karlsen, Harald Beharie, Rafiki, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel.
Kunstnarisk leiargruppe
Justine Nguyen, Lars Korff Lofthus, Tuva Syvertsen og Dávvet Bruun-Solbakk, Wenche Mühleisen (rådgjevar).
Folkedraktråd
Marita Mikkelsen, Liisa-Rávná Finbog, Camilla Rossing og Anna-Stina Svakko.