Foto: Nasjonalmuseet / Morten Thorkildsen
  • 4. februar–16. april 2006
  • Museet for samtidskunst

Lars Hertervig (1830–1902) blir regnet som en av de største og mest originale norske kunstnere på 1800-tallet. Han ble utdannet i Düsseldorf under Hans Gude, og var en svært lovende elev. Etter utbruddet av sinnssykdommen som rammet ham mens han var kunststudent i Düsseldorf, flyttet han tilbake til hjemstedet i Stavanger-området hvor han døde i 1902, fattig og glemt som kunster. Hertervigs lysende skildringer av naturen i Ryfylke har et visjonært og subjektivt preg som først ettertiden har kunnet verdsette. Hans verk har inspirert en rekke norske samtidskunstnere.

Lars Hertervigs 175-årsjubileum markeres med en stor utstilling av papirarbeidene han utførte mellom 1868 og 1902. De siste 30 år av sitt liv hadde han ikke lenger økonomisk mulighet til å male med olje på lerret. Arbeidene fra disse årene er utført med akvarell og gouache på papirer som egentlig var bestemt til andre formål, som innpakningspapir, tobakkspapir, tapetbiter eller avispapir. I enkelte av bildene bygger han opp tykke bunner av lag på lag med biter av ulike papirer som han limer sammen med hjemmekokt rugmelsklister.

Bilder som ikke ble malt for publikum

Bildene ble ikke malt for et publikum – mange av dem ble kanskje aldri sett av andre enn kunstneren selv. Motivene spenner fra topografisk presise gjengivelser av Stavanger og omegn, til drømmeaktige motiver med religiøse overtoner. Utstillingen omfatter ca. 80 arbeider, hvorav en stor del kommer fra private eiere. Det er 25 år siden Kunstnerforbundets store utstilling av Lars Hertervigs papirarbeider, og det er første gang Nasjonalmuseet presenterer kunstnerens arbeider på papir i en så bred mønstring. Enkelte av bildene på utstillingen har aldri tidligere vært vist.

Samarbeidsprosjekt

Utvalg av verk er foretatt av papirkonservator Kari Greve og kunsthistoriker Holger Koefoed, som lenge har arbeidet med et tverrfaglig forskningsprosjekt om Hertervigs papirarbeider. Utstillingen er et samarbeid mellom Rogaland Kunstmuseum, Bergen Kunstmuseum og Nasjonalmuseet, og er organisert av Inger M. Renberg ved Rogaland Kunstmuseum, Kari Greve ved Nasjonalmuseet og Knut Ormhaug ved Bergen Kunstmuseum.

Turné:
06.11.2005–08.01.2006 Rogaland Kunstmuseum
04.02.2006–17.04.2006 Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst
19.05.2006–20.08.2006 Bergen Kunstmuseum