Ilya Kabakov, «Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe)», 1988–1995
Foto: Nasjonalmuseet
  • 3. juni 2021
  • 17.30-19.00
  • På norsk

Ny dato 3. juni

Mer info om påmelding og billetter kommer.

Velkommen til foredrag ved kunsthistoriker og kurator, Ingvild Krogvig.

Kort etter at den russiske kunstneren Ilya Kabakov flyttet til Vesten, presenterte han en serie med rominstallasjoner som tok utgangspunkt i livene til ti fiktive beboere i en russisk kommunalka.

Et av verkene er «Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe)», som i 1995 ble bygget opp som en permanent installasjon i Museet for samtidskunst. For Kabakov var søppel «substansen av det Sovjetiske livet».

I disse dager bygges installasjonen, med sine mange hundre gjenstander, skisser, tekster og møbler, opp igjen i det nye Nasjonalmuseet ved Aker Brygge. Hvilke endringer er gjort? Hvordan virker «Søppelmannen» i dagens virkelighet av massekonsum og søppel? Og i hvilken grad kan installasjonen sees som historiefortelling om et imperium som forsvant?

I 2022 åpner det nye Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen i Oslo, men allerede i fjor høst startet nedtellingen. «Mot et nytt museum»-serien vil gjennom foredrag, samtaler og pop-up-utstillinger gi et innblikk i det faglige arbeidet som har foregått i kulissene, mens store deler av museet har vært stengt.

Finn flere foredrag.