Beate Hølmebakks arkitektoniske tolkninger
Nasjonalmuseet kjøpte inn Hølmebakks Virginia-serie i 2020. Tittelen på verket refererer til Virginia Woolfs essay fra 1929, «Et eget rom». Hølmebakk begynte arbeidet med serien i slutten av 1990-årene.
Virginia-serien består av tegninger og modeller til fire hus som tar utgangspunkt i tolkning av fire litterære kvinneskikkelser. De fire prosjektene er:
• «Hus for en ung kvinne» (Arne Garborgs Veslemøy fra Haugtussa)
• «Hus for en mor og et barn» (Henrik Ibsens Helene Alving fra Gjengangere)
• «Hus for en husmor» (Olav Duuns Ragnhild fra Medmenneske)
• «Hus for en enke» (Don DeLillos Lauren Hartke fra The Body Artist)
De forseggjorte blyant- og tusjtegningene i serien er blant norsk arkitekturhistories hovedverk innen sjangeren papirarkitektur; det vil si prosjekter som er laget med en annen hensikt enn å skulle bygges. I samtalen vil Hølmebakk fortelle om verket og sitt virke som arkitekt og som professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
Beate Hølmebakk er arkitekt og professor ved institutt for arkitektur ved AHO. Hun er utdannet fra AHO og The Cooper Union, New York. Hun har vært kunstnerisk professor ved Chalmers Tekniske Högskola (2003–05), gjesteprofessor ved Cornell University, New York (2011) og Universidad de Navarra, Spania (2014).
Hølmebakk er en av landets mest markante arkitekter. Hun arbeider både under eget navn og i arkitektkontoret Manthey Kula som hun stiftet sammen med Per Tamsen i 2004. Blant Manthey Kulas arbeider er minnested ved Utøykaia og flere prosjekter for Nasjonale turistveger.