Streken: Digitalt tegneverksted med Terje Nicolaisen
Påmeldingen er nå stengt.
Bli med på tegneverksted via Zoom!
I tegneverkstedet med kunstneren Terje Nicolaisen fokuserer vi på å lage tegn/streker og uttrykk som vi ikke helt kan kontrollere. Når vi tegner, har vi ofte en tendens til å la hodet få styre tegneprosessen i stor grad. Nicolaisen er opptatt av at kroppen skal få en større del i tegneprosessen.
Improvisasjon på store flater
I verkstedet vil vi arbeide på store flater, med ulike medier, for å forsøke å omgå hjernens målbevissthet. Gjennom å arbeide på ark som er større enn oss selv, mister vi den kontrollen vi er vant til å ha når vi for eksempel hviler albuen eller håndleddet på bordet mens vi tegner. Vi skal arbeide intuitivt og raskt, og istedenfor å ha en bildeidé på forhånd, skal vi forsøke å kjenne etter hvilke farger og materialer vi har lyst til å bruke til enhver tid. Det blir en form for improvisasjon.
Kurset varer i to timer. Vi vil arbeide på begge sidene av arket, og det blir en pause mens vi venter på at den første siden tørker. I pausen presenterer Terje Nicolaisen et utvalg arbeider som han har laget opp gjennom karrieren.
Om kunstneren:
Terje Nicolaisen er en norsk bildekunstner som arbeider med tegning, maleri, tekst, sosiale intervensjoner, artists' books, musikk og installasjon. Arbeidene hans er hovedsakelig konseptuelle og inkluderer ofte forslag til større prosjekter og nedtegnelser av ideer. Forslagene dokumenteres, bevares og formidles ofte gjennom selvlagde bøker, raske skisser og maskinskrevne utsagn. Tegningene er ofte spontane og utforskende i formen.
Nicolaisen er utdannet fra KHiB Kunstakademiet i Bergen (1996–97), NTNU Kunstakademiet i Trondheim (1993–96) og Strykejernet kunstskole (1988–90). Nicolaisens arbeider er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, MUNCH og KODE Bergen kunstmuseum.
Streken:
Tegneverkstedet inngår i serien Streken som arrangeres av Nasjonalmuseet i samarbeid med forskjellige kunstnere som arbeider med tegning. Med serien ønsker vi at du skal få nye perspektiver på hva tegning er og kan være.
Husk: Det er mye viktigere med en god erfaring enn et godt resultat!
Materialer du må finne frem før kursstart:
– Gråpapirrull, kraftpapir e.l. (Du kan spørre om å få det i ferskvaredisken på en dagligvarebutikk. Papiret som de pakker inn fisk i er glimrende for dette formålet.) Om du ikke får tak i det, kan du bruke et stort, tykt ark (minimum 120 gram). Du kan også tape sammen flere mindre ark til ett stort. Minimum A1-, helst A0-størrelse.
– Papir/kopipapir på ca. 120 gram (90 gram er for tynt og kartong er for tykt da vi skal brette arkene senere)
– Stiftemaskin (eller eventuelt en liten drill og strips, kraftig nål/syl og tråd/hyssing)
- Stanley-kniv eller skarp tollekniv
– Vi skal jobbe på gulvet, så husk å dekke til med plast eller lignende
– Det kan være en fordel å veksle mellom ulike materialer når du tegner og maler. Du trenger både noe som lager strek (kullstift, oljestift, pastellkritt eller spritttusj etc.) og noe som dekker større felt (akryl, skolefarger, tempera, gesso, farget tape, blekk). Du trenger ikke mange ulike farger, to til fire farger er perfekt. Dette er grunnforskning og utprøving, så du trenger ikke investere i dyre materialer.