Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen
  • 16. september 2022
  • 16.00–21.00
  • Nasjonalmuseet

Velkommen til Nasjonalmuseet under Oslo kulturnatt!

Opplev eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design under samme tak og på helt nye måter i Nordens største kunstmuseum. Kveldens program vil by på spennende aktiviteter som blant annet omvisninger av bygget, korte introduksjoner av utstillingene, kreative verksteder og musikkinnslag. Det vil være gratis inngang for alle fra kl. 16.00 til 21.00. Møt opp i god tid da det ikke vil være mulig å forhåndsbooke billetter.

Omvisning: Velkommen inn! Kl. 16.30, 17.30, 18.30, 19.30
Nasjonalmuseet inviterer til omvisninger i det nye museet. Bli med på en arkitekturvandring gjennom utvalgte områder i bygningen. Vi besøker den nye samlingspresentasjonen som inneholder kunst, design og arkitektur – fra antikken til i dag. Vi gleder oss til å vise deg rundt!

Oppmøte i Vestibylen ved informasjonsskranken. Omvisningene er åpne og starter hver halvtime. Disse omvisningene krever ingen påmelding, og det er første til mølla.

Introduksjoner til utstillingene og samlingen kl. 17.00, 18.00, 19.00, 20.00
Bli med på en kort introduksjon til utvalgte utstillinger og deler av samlingen, hver hele time. Introduksjonen krever ingen påmelding, og det er første til mølla-prinsippet som gjelder.

17.00 Intro Piranesi og det moderne. Oppmøte i utstillingsrommet i 1 etg.
Utstillingen «Piranesi og det moderne» undersøker 1700-tallsgrafikeren og arkitekten Giovanni Battista Piranesis (1720–1778) betydning i vår tid. Den italienske kunstneren er best kjent for sine etsninger som viser Roma, arkitekturfantasier, svimlende trappeløp og forvitrede ruiner.

18.00 Østenfor sol, vestenfor måne. Oppmøte i utstillingsrommet i 2 etg.
I museets samling er det nærmere 500 eventyrtegninger. De utgjør en sentral del av den norske kulturarven. Mange av tegningene er lysømfintlige og stilles derfor sjelden ut. Utstillingen er spesielt tilrettelagt for barn og familier, og viser et utvalg av Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens tegninger som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. Her møter du Askeladden, prinsesser, skumle troll og eventyrlige dyr.

19.00 Søylerommet. Oppmøte i utstillingsrommet i 2 etg.
Søylerommet byr på kunst skapt av banebrytende internasjonale kunstnere, som i hovedsak ikke har vært representert i Nasjonalmuseet før nå. Kunstverkene i Søylerommet utvider museets fortellinger om samtiden og vår nære fortid, ved å vise fram andre stemmer og perspektiver. Flere av kunstnerne i utstillingen har kjempet for å bli anerkjente. Noen fordi de har hatt «feil» kjønn, legning eller kulturell bakgrunn, andre fordi de har arbeidet med kunstneriske uttrykk som har brutt med etablerte normer og retninger.

20.00 Draktsamlingen. Oppmøte i utstillingsrommet i 1 etg.
Blant samlingspresentasjonens 6 500 verk vises norsk kunst, design og arkitektur i en internasjonal kontekst. I denne introen får du se store deler av Dronning Maud og Dronning Sonjas kongelige draktsamling. I salen for norsk samtidsmote presenteres etablerte designere som Per Spook og Peter Dundas, sammen med andre designere som har markert seg de senere årene.

Biblioteket, åpent fra 10.00-21.00
Det nye kunstfaglige biblioteket er et nytt og unikt tilbud i Oslo og Norge. Det skal være et faglig treffpunkt som er åpent for alle, enten man vil fordype seg eller bare stikke innom for å lese i et tidsskrift.  Nasjonalmuseets bibliotek og arkiv – Nasjonalmuseet

I Nasjonalmuseets bibliotek vil du denne kvelden kunne oppleve utstillingen Dristige drømmer – professor Dietrichson, «de fire ballonger» og et nasjonalmuseum for kunst, og se Birgitte Sigmundstads film «Kunst og Ukunst» fra 2020.

16.00-21.00 Verksteder
I museet er det flere verksteder som er tilrettelagt for arbeid med ulike typer materialer. Her kan du prøve et mangfold av både tradisjonelle og nye kunstneriske uttrykksformer og teknikker. Museet har også et digitalt verksted, hvor du kan jobbe med animasjon og bli med til innsektenes verden i en spennende og mystisk urskog.