Portrett av kvinne som ser rett mot oss
Hanne Lydia Opøien Figenschou, 2023.
Foto: Nasjonalmuseet/Ina Wesenberg.
  • 11. november 2023 kl. 14.00–16.00
  • Nasjonalmuseet – Galleri grafikk og tegning
  • Begrenset antall plasser

Bli med på tegneverksted!

I forbindelse med utstillingen «Mitt liv! Mitt valg?» holder billedkunstner Hanne Lydia Opøien Figenschou tegneverksteder. Verkstedene passer både for deg som har tegnet litt fra før og for deg som har mer erfaring. 

Om verkstedene:

Gjennom denne verkstedsserien vil du erfare hvordan det å tegne på svart papir skiller seg fra å tegne på hvitt papir og hvordan fargeblyanter virker ulikt på det svarte papiret kontra det hvite.

Du vil få muligheten til å prøve ut projektor som verktøy og teste hvordan man kan tegne fra et foto man nettopp har tatt med mobilen. Vi skal reflektere over hva et selvportrett betyr og hvordan man kan eksperimentere med det. Vi skal teste ut hvordan det er å tegne stående kontra sittende og hvordan man kan sette ord på det man har tegnet.  På alle verkstedene vil vi sette av tid på slutten av økten til å se på hverandres tegninger og snakke litt om dem.

Innholdet vil variere fra gang til gang, og du velger selv om du vil delta på ett eller flere verksteder.

Program:

23. september: Magien med svart papir

21. oktober: Hvordan tegne med hjelp av projektor?

11. november: Å tegne stående på papir av ulike størrelser.

2. desember: Hva er et selvportrett og hvordan kan man eksperimentere med dette?

Det blir også et digitalt verksted 26. september på Zoom.

Inngangsbillett til Nasjonalmuseet er inkludert når du kjøper billett til dette arrangementet.

Møt opp i Galleri grafikk og tegning i 2. etasje, som du finner via rom 76 i samlingspresentasjonen.

Velkommen!

Om kunstneren:

Tegning er en sentral del av Hanne Lydia Opøien Figenschous praksis. I sitt kunstnerskap utforsker hun ulike temaer knyttet til kjønn og identitet, vold i nære relasjoner, selvportrettet, spørsmål knyttet til abort og forholdet mellom det offentlige og det private rom.

Figenschou tegner hovedsakelig med fargeblyanter på svart papir. I de senere årene har hun utforsket det å tegne med fargeblyanter i både varme og kalde gråtoner.

Hanne Lydia Opøien Figenschou er født i Trondheim i 1964 og bor og arbeider i Oslo og Tromsø. Hun er utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg (1986–87), Kunstakademiet i Trondheim (1987–91) og Konstfack i Stockholm (1991–92). Etter endt utdannelse har Figenschou deltatt i flere gruppeutstillinger og hatt en rekke separatutstillinger. Hun har også mottatt flere priser for sin kunst.     

I utstillingen «Mitt liv! Mitt valg?» presenterer Figenschou verket «Falling Heroes», som består av tretti tegninger i størrelsen 60 x 60 cm, montert i et rutenett og tegnet med fargeblyanter i gråskala på svart papir.  

Utstillingen er del av Tegnetriennalen 2023: «All that Lies Between», hvor forholdet mellom tekst og bilde er hovedtema. Tegnetriennalen 2023 arrangeres av Tegnerforbundet.  

Se hele Tegnetriennalens arrangementsprogram her 

Streken 

«Streken» er en serie verksteder som arrangeres av Nasjonalmuseet i samarbeid med forskjellige kunstnere som arbeider med tegning. Her får du nye perspektiver på tegning.