Skeiv islamsk kunst: Samtale om identitet og kultur med Fataneh Farahani
På hvilke måter formes migranters forståelse av kulturen i hjemlandet sitt? Hvordan pleier man denne kulturen, om den ikke aksepterer ens legning og identitet?
Velkommen til en samtale med Fataneh Farahani, professor i etnologi, religionshistorie og kjønnsstudier ved Stockholm universitet. Samtalen ledes av kurator Noor Bhangu og kunstner Hanan Benammar.
I forskningen sin på kjønn og seksualitet undersøker Dr. Farahani blant annet hvordan feminitet og maskulinitet formes i opprinnelsesland og i diasporsamfunn, og hvordan folkegrupper som har flyttet fra hjemlandet sitt, jobber for å bevare og pleie sin opprinnelige kultur.
Skeiv islamsk kunst er et flerårig utstillings- og forskningsprosjekt i Nasjonalmuseet som ser på forholdet mellom islam og det skeive, med utgangspunkt i samtidig og historisk kunst. Prosjektet vil involvere kunstnere, poeter, aktivister, arkitekter, filmskapere og forskere, og skal resultere i en utstilling i Nasjonalmuseet i 2025. Prosjektet kurateres av Noor Bhangu i samarbeid med Hanan Benammar.
Noor Bhangu er kurator og akademiker basert i Oslo og Toronto. I arbeidet sitt belyser hun den dominerende fortellingen om representasjon og politikk gjennom historie, minner og materialitet.
Den algeriske og franske kunstneren Hanan Benammar holder til i Oslo og jobber med utgangspunkt i geopolitikk, miljøvern og sosiale samfunnsspørsmål. Hun lager både musikk-, lyd- og videoinstallasjoner, performance og kunst i offentlige rom.