«Nan in the bathroom with roommate Boston». Photo courtesy Nan Goldin
  • 23. mai 2023
  • Nasjonalmuseet – Auditoriet
  • Kl. 17.30–20.00
  • På engelsk
  • Begrenset antall plasser

I dokumentaren All the Beauty & the Bloodshed følger regissør Laura Poitras en av verdens mest anerkjente fotokunstnere, Nan Goldin, i kampen for å ansvarliggjøre legemiddelselskapene i den pågående opioid-krisen i USA.  

Filmen vises i forbindelse med utstillingen «Louise Bourgeois. Imaginære samtaler». Louise Bourgois og Nan Goldin har til felles at de synliggjør egne erfaringer med identitet og seksualitet. I utstillingen kan du oppleve Nan Goldins legendariske slide-show The Ballad of Sexual Dependency

I innledningen til dette arrangementet vil Andrea Kroksnes, kurator for utstillingen, fortelle om koblingen mellom filmen, The Ballad of Sexual Dependency og møtet mellom Goldin og Bourgeois.

Nan Goldin er kjent for sine personlige fotografier fra skeive miljøer og dokumentasjon av AIDS-krisen i USA på 1980-tallet. Etter at hun selv ble avhengig av OxyContin, et lovlig preparat utskrevet for smerter, har hun kjempet en innbitt kamp mot leggemiddelselskapet Purdue Pharma, ved å blant annet arrangere større demonstrasjoner utenfor museer eierne donerer større summer til.  

I dokumentaren vever Laura Poitras sammen stillbilder, arkivmateriale og intime portrettintervjuer for å vise en kunstner og et kunstnerskap som alltid har kjempet mot sosiale normer, stigmaer og makten som rår. 

All the Beauty & the Bloodshed vant Gulløven under filmfestivalen i Venezia i 2022 og var i 2023 nominert til en Oscar for Beste dokumentarfilm. 

Om regissøren 

Laura Poitras har vunnet en rekke priser for sine filmer. Hun ble blant belønnet med en Oscar for dokumentaren Citizenfour (2014) og oppfølgeren Risk (2016). Hun er også kjent for My Country, My Country (2006) som ble Oscarnominert i kategorien beste dokumentarfilm i 2006.  

Motstrøms 

Visningen er en del av Motstrøms, en filmserie der Nasjonalmuseet viser filmer som underholder, utfordrer og sprenger grenser. Her kan du oppleve både klassikere innen skeiv film og nye filmer i grenseland mellom kunst og kinofilm.   

Tekniske detaljer  

Regissør: Laura Poitras  
Land: USA  
År: 2022 
Lengde: 113 min 
Språk: Engelsk  
Undertekster: Engelsk