Fotografi av kunstner Jennie Bringaker som holder en levende skilpadde inntil brystkassen.
Kunstner Jennie Bringaker.
Foto: Tove Sivertsen. 
  • 17. juni 2023
  • Nasjonalmuseet – Lyshallen
  • Kl.12.00–16.00

Kunstner Jennie Bringaker omtaler Louise Bourgeois som et fyrtårn i kunsthistorien, og har latt seg inspirere av hvordan Bourgeois skaper og gjenskaper kunst.

Performancen Overwhelmed er utviklet spesielt for utstillingen «Louise Bourgeois. Imaginære samtaler» og handler om opplevelsen av å bære en bør som tynger, samtidig som det du bærer har blitt en del av kroppen og identiteten din. Uten dette skallet blir du naken og eksponert. Som en rustning beskytter skallet mot farer som truer fra utsiden, men det hindrer deg samtidig i å bevege deg fritt.

I likhet med Bourgeois bruker Bringaker personlige erfaringer og eget følelsesliv til å skape fysiske objekter. Bringaker er opptatt av hvordan fysiske former kan være iscenesettelser eller rekonstruksjoner av hendelser og relasjoner.

– Jeg er opptatt av personlige erfaringer som knytter sammen kropp og emosjoner, gjerne i krise eller konflikt. For meg handler det om hender som former og berører og skaper og gjenskaper. Formene oppstår eller hentes fram som fra et kartotek. Som iscenesettelser eller rekonstruksjoner av hendelser og relasjoner, så forenklet og samtidig komplekst at det berører noe dypt menneskelig, forteller Bringaker under planleggingen av denne performancen.

Overwhelmed framføres av danserne i SUPERNOVA, og kan oppleves tre ganger i løpet av utstillingsperioden. Du kan også bli bedre kjent med Bringaker og hennes kunstnerskap i salongsamtale 20. juni kl. 17.30.

Jennie Hagevik Bringaker er utdannet scenograf og billedkunstner fra Høgskolen i Østfold og New York University. Hun er tidligere stifter av performanceplattformen Trollkrem (2013–2018) sammen med Tor Erik Bøe. Bringaker arbeider med skulptur, og utforsker materialer som stein, tekstil, metall og keramikk, og har de siste årene vist arbeider ved blant andre Kunstnerforbundet, Hannah Ryggen Triennalen, MUNCH og Nitja Senter for Samtidskunst. Bringaker er denne våren aktuell med separatutstillingen Outsiders på galleri Femtensesse i Oslo.

SUPERNOVA består av Rikke Baewert, Loan Thanh Ha og Ida Gudbrandsen, alle utøvende dansere innen samtidsdans. De produserer arbeid fra et utøvende ståsted og utforsker det de kaller utøvende koreografi; at verket koreograferes innenfra og er en voksende kunstnerisk organisme med en egen vilje. Verkene de lager er aldri avklart eller avsluttet, men bærer i seg og viser fram tilblivelse.