Hvordan kan vi åpne for bunadsbruk utenfor normene?
Mange har et forhold til bunader og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet, men også av utenforskap – noe som har ført til at både husflidsprodusenter og enkeltpersoner har laget kjønnsnøytrale bunader og ikke-binære kofter.
I forbindelse med den turnerende utstillingen «Skakke folkedrakter», inviteres alle interesserte og nysgjerrige til en folkedialog om hva plaggene handler om og følelsene de vekker.
I en folkedialog diskuteres dagsaktuelle temaer, gjerne med delte meninger. Folkedialoger brukes i ulike sammenhenger for å skape en større forståelse om en sak og for å bygge tillit, med et mål om å forstå seg selv og andre bedre.
Dialogen er i samarbeid med Nansen Fredssenter og Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt. Nansen Fredssenter har mange års erfaring med å skape arenaer der det er trygt å uttrykke meninger uten frykt for beskyldninger og represalier. Fredssenteret bidrar også i mer langsiktige, brobyggende prosesser i samarbeid med andre aktører.
Arrangementet er gratis, men du må reservere billett. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta.
Om prosjektet
«Skakke folkedrakter» er et turnerende forskings- og utstillingsprosjekt som er utviklet i samarbeid med blant andre Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Valdresmusea, Randsfjordmuseet, Museum Stavanger og Bodø kulturhovedstad 2024. Utstillingens første stopp er Valdres Folkemuseum, lørdag 17. juni.