Foto: Cinemateket
  • Cinemateket
  • 20. august kl. 19.00

Cinemateket og Nasjonalmuseet samarbeider om filmvisninger i anledning utstillingen «Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner», 31. mars – 20. august 2023. Filmprogrammet representerer noen av modernismens høydepunkter, hyllet av avantgarden selv.

Den norske kunstneren og designeren Thorvald Hellesen (1888–1937) ble en del av det franske avantgardemiljøet fra han flyttet til Paris i 1911. Utstillingen i Nasjonalmuseet tar sikte på å sette Hellesens kunst på kartet. Utstillingen inneholder rundt 70 verk; primært maleri, men også gouacher, tegninger, haute couture og interiørdesign.

Metropolis
Stumfilmkonsert på Cinemateket. Kjetil Schjander Luhr med orkester

Fritz Langs Metropolis skildrer den futuristiske storbyen i en dystopisk og umenneskelig framtidsvisjon. Den rasende teknologiske utviklingen i kjølvannet av første verdenskrig kunne gi fryktblandet fryd, men ulikhetene mellom Berlin og Paris var merkbare. I Paris, var Thorvald Hellesen fascinert av den moderne storbyen. Han framstilte den få år tidligere som en maskin og proklamerte sammen med Fernand Léger: «Dynamit, dynamit er det vi vil.» Hellesens bylandskap er fylt av roterende drivaksler, spinnende hjul, vibrerende samlebånd og bygninger som skyter opp av bakken, men de er også ugjennomtrengelige og mennesketomme, og blir beskrevet av en samtidig kritiker som châtelets phosphorescents – fosforiserende borger. 

I Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang, som gjerne vil bytte dem ut med roboter. Rotwang kidnapper arbeidernes lederskikkelse Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden. Men Fredersens sønn er blitt forelsket i Maria og begir seg ned i det underjordiske Metropolis for å finne henne.

Manus til filmen ble skrevet av Thea von Harbou sammen med Lang. I ettertid tok han avstand fra filmen, noe som kan ha hatt sammenheng med at Goebbels og Hitler elsket den. Von Harbou gikk senere i nazistenes tjeneste og ble skilt fra Lang, som flyktet til USA i 1934.

Den opprinnelige versjonen skal ha vært tre og en halv time, men filmen ble senere alltid vist i utallige sterkt forkortede utgaver. En kopi funnet i Argentina i 2008 inneholdt antatt tapte scener og gjorde denne restaureringen fra 2010 til den mest komplette utgaven siden filmens premiere.

Ny musikk

Da Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad bestemte seg for å lage ny musikk til Metropolis til Cinematekets stumfilmfestival i 2019, var det med en idé om å låne lekent fra 90 år med film og musikk inspirert av filmen, for så å putte det de fant tilbake inn i Metropolis. Blade Runner, Giorgio Moroders Metropolis-musikk fra 1984, Kraftwerk, japansk tegnefilm og til og med Babylon Berlin var noen av ingrediensene som fikk koke i gryta.

Musikerne

Denne kvelden består ensemblet av:
Kjetil Schjander Luhr: elpiano, keyboards, theremin
Kristin Bolstad: vokal, live elektronikk, FX
Fredrik Gundersen: kontrabass
Christian Skaugen: trommer, perkusjon
Erlend Magnus Barratt-Due Solum: klarinett, bassklarinett
Karl Strømme: trompet

Les mer på Cinematekets nettsted.