Utenfor. Mote som alternativt språk
Bli med på en motekveld i museet der de som står utenfor den kommersielle moteindustrien er i søkelyset. Vi ser forbi fast fashion til mote som inspirasjon og identitetsbærer, med samtaler, DJ, performance og nye arbeider.
I speak through my clothes.
Umberto Eco, 1973
Arrangementet er et bidrag til det norske motefeltet, og ønsker å vise hva som er mulighetsrommet innen mote – om vi ser forbi den kommersielle sektoren.
Det blir samtaler, videoessay, studentarbeider, presentasjon av nye arbeider, performance og musikk.
«Utenfor» ønsker å treffe en nerve i tiden, og tar et tydelig standpunkt i debatten knyttet til fast fashion, ved å løfte fram motens grunnverdi som identitetsbærer og kommunikasjonsform.
Program
Åpent hele kvelden: Bar med alkoholholdig drikke, alkoholfrie mocktails og snacks.
Arrangementet er i første etasje i vestibylen, vrimleområdet, Storsalen, Auditoriet og bibliotekstrappen. Noen lokaler og programposter vil ha begrenset kapasitet denne kvelden.
Aldersgrense 18 år.
Visuals i vestibylen av Coline Cherry hele kvelden.
19:00–20:30: DJ - Queen Penetra Schön. Vestibylen
19.15–19:45: Performance – Objet petit a av Jennie Steen & koreograf Sanghoon Lee. Vestibylen og vrimleområdet
19:30–22:45: Studentarbeider – Motens bakside. Presentert av Tove Sivertsen / Salgshallen + Kunsthøyskolen i Oslo / Kristiania fotograf-utdanning. Åpent hele kvelden i Storsalen A.
19.30–20:15: Video og samtale – Mote, Kropp, Strukturer: Bak renhetens myter Margaret Abeshu + Harald Lunde Helgesen. Auditoriet
20.45–21:15: Prosessvisning – Sweet spot av Karoline Bakken Lund & Harald Beharie. Bibliotekstrappen
21.45–22.15: Samtale – Mote: overfladisk og dyptgående. Margaret Abeshu & Harald Lunde Helgesen. Auditoriet
21.45–22.15: Artist – Mabira. Storsalen B
Bidragsytere
DJ-sett av Queen Penetra Schön
I vestibylen fra dørene åpner.
Penetra Schön er den skjeggete latinx-dronningen som er vanskelig å definere. Hun er glad i popdivaer, men kan også være en artsy undergrunnsbabe. Med over 10 års erfaring fra homomiljøet i Bergen og Oslo vil Penetra gi deg all type skamfrie gleder og litt, eller…mye mer til!
Skjæringspunktet mellom motedesign, digital 3D-kunst og animasjon
av Coline Cherry
Visuelt digital arbeid i vestibylen hele kvelden.
«The femme queen» har som funksjon å legemliggjøre essensen av femininitet på en oppløftende måte. Et estetisk uttrykk for en dypere feminin energi.
Samarbeidspartner og muse for prosjektet, Sinia B. Alaia, er med sin femininitet, selvsikkerhet og autentisitet et ikon og en pioner innen ballroom-kultur, en sann «femme queen» og et fyrtårn for yngre queer folk som selv er villige til å bære fakkelen videre for fremtidige generasjoner.
Den tyskfødte libanesisk-norske kunstneren Coline Cherrys produksjon er allsidig, og hennes digitale arbeid sentrerer rundt skjæringspunktet mellom motedesign og digital 3D-kunst og animasjon. Med kreative røtter som går dypt inn i motehistorien og et øye for fremtiden, og dens nye teknologier – som VR & Node Design, bygger Coline organisk bro mellom fortid og fremtid for å skape arbeider som på en levende måte representerer nåtiden.
Objet petit a
av Jennie Steen & koreograf Sanghoon Lee
Objet petit a er et samarbeidsprosjekt mellom Jennie Steen og Sanghoon Lee som er basert på verkene til Steen fra utstillingen «Hinsides kroppen». Prosjektet undersøker skjæringspunktet mellom bevegelse, installasjon og persepsjon. I dette nye arbeidet aktiverer flere dansere de statiske formene, og de skaper et dynamisk samspill mellom kroppen og arkitekturen. I arbeidet utforsker Steen og Lee den delikate balansen mellom form, energi og persepsjon.
Jennie Steen er en kunstner basert i Oslo som jobber med og utforsker grensene mellom mote og kunst. Sanghoon Lee er utdannet i London og Seoul innen tekstil, mote og performance-design.
Motens bakside
av Tove Sivertsen/Salgshallen + Kunsthøyskolen i Oslo /Kristiania foto
Studentarbeider i Storsalen. Åpent hele kvelden.
I dette arrangementet vises arbeider av syv designstudenter med det kunstneriske som drivkraft for å lage klær. Masterstudentene på kles-og kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og andreårsstudentene på fotografstudiene ved Fagskole Kristiania har samarbeidet i grupper på tvers av de to studiene. Dette har resultert i ulike arbeider som deles i en felles presentasjon.
Medvirkende studenter: Hannah Stockem/Yasser Majidi, Silje Sivertsen /Helena Fattahi Strand/Steffen Johannes Forup Hansen, Chris Le/Bendik Berås, Frederik Tschenka Tang Jensen/Ludvig Midtvåge, Sabrina Saberhagen/Kenneth Novela Gran, Une Kristin Teigen/Aleksander Buquid Frisvold, Katerina Kriz/ Andreas E. Giæver
Studentene har vært veiledet av Førsteamanuensis og faglig programansvarlig for klesdesign- og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo, Ida Falck Øien, Fagansvarlig for Fotografi på Fagskole Kristiania, Chris Harrison, og leder og kurator av visningsstedet Salgshallen, Tove Sivertsen.
Salgshallen er et eksperimentelt visningsssted for kunst stiftet av Tove Sivertsen i 2020. Salgshallen har sterkt fokus på håndverket og kunstens materielle kvaliteter.
Mote, Kropp, Strukturer: Bak renhetens myter
Videoessay av Margaret Abeshu, i samtale med Harald Lunde Helgesen
Auditoriet. Ca. 1 time.
Dette programmet utforsker mote gjennom et kritisk blikk. Det ser på motensfundament i vestlig dominans som en drivkraft bak produksjonen av kultur, estetikk og sosiale normer. Ved å opprettholde et renhetsideal og ekskludere «den Andre» undersøkes det hvordan mote som et kulturelt og politisk fenomen kontinuerlig gjenskaper sitt repetitive narrativ som igjen former vår virkelighet. Gjennom videoessay og dialoger utvides samtalen for å re-evaluere vår forståelse og rolle i dette landskapet.
Margaret Abeshu er en designer og kunstner basert i Oslo, opprinnelig fra Etiopia. Hun har en MA i kles- og kostymedesign fra Kunsthøgskolen i Oslo, og hennes arbeider har blitt vist ved flere kunstinstitusjoner i Norge. Gjennom sitt arbeid utforsker hun sammenhengen mellom kropp, minne og materielle objekter, med fokus på kritisk teori og afro-diasporiske erfaringer.
Harald Lunde Helgesen gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2022 med en mastergrad i design. Prosjektet Body Surface Movement Form innebar utviklingen av en tenketank for mote. Harald var i 2012 med på å danne det kollektive motemerket HAiKw/ sammen med Ida Falck Øien og Siv Støldal. De siste årene har Helgesen engasjert seg i utstillingsdesign i samarbeid med fotograf Fin Serck Hanssen, slik som Queer Icons på Fotogalleriet (Oslo, 2022).
Sweet spot
av Karoline Bakken Lund & Harald Beharie
Performance i trappene fra biblioteket. Varighet 15–20 min.
Sweet spot er et prosess- og performance-arbeid av kunstneren Karoline Bakken Lund og dansekunstner Harald Beharie. Deres nye arbeid hekter seg på en lengre interesse for ulike kollektive, sosiale ritualer som kan mane frem tilstand av leik, fordervelse, glede og erotikk.
Som et gledens helvetetsgap, leter de etter runddansens potensial sammenføyet med rødlistede håndverksteknikker i prosess mot et større performancearbeid med premiere i 2026 på Dansens Hus.
Karoline Bakken Lund er en transdisiplinert kunstner. Arbeidet hennes er dypt forankret i tekstil, både skulpturelt, i vev og på kropp i ulike performative narrativ. Metodisk jobber hun mot en transformasjon, og hybride skulpturelle verk, gjerne i ulike former av samarbeidskonstellasjoner.
Harald Beharie er en norsk-jamaicansk utøver og koreograf med base i Oslo. Haralds koreografiske praksis tar utgangspunkt i samarbeidsprosesser, og navigerer gjennom riker av tvetydighet og fantasme, og er preget av temaer som konstruksjon og dekonstruksjon, håp og usikkerhet, passivitet og emosjonell intensitet.
Mote: overfladisk og dyptgående.
Margaret Abeshu i samtale med Harald Lunde Helgesen
Samtale i Auditoriet. Lukkede dører. Ca 30 min.
I denne samtalen møter vi Harald L. Helgesen sitt perspektiv, og utforsker motens egenverdi som uttrykk og praksis. Harald er opptatt av å anerkjenne mote for det det er. Gjennom vår dialog diskuterer vi hvordan mote både kan være overfladisk og dyptgående, og hvordan denne dobbeltheten kan brukes som en kritisk tilnærming til å forstå samfunnsstrukturer og det hverdagslige.
Mabira
Musikalsk innslag i Storsalen. 30 min.
Mabira er en ung og lovende artist som på under et år har gjort et positivt inntrykk i den skandinaviske musikkbransjen. Den burundiske artisten fra Haugesund har en særegen og dyp stemme med et talent for å lage fengende melodier. Gjennom syv års musikalsk arbeid har han utviklet en unik stil som kombinerer elementer fra afrobeat, jazz og R&B.