Middelalderen som inspirasjon i kunst omkring 1900

Foredraget holdes av seniorkurator samling og utstilling Vibeke Waallann Hansen, som er en av kuratorene for utstillingen «Gothic Modern. Fra mørke til lys»
I «Gothic Modern. Fra mørke til lys» utforskes hvordan middelalderen, gotikken og det gotiske fikk betydning for kunsten under modernismens gjennombrudd ved overgangen 1800/1900. I foredraget vil Waallann Hansen snakke om hvordan middelalderkunsten ble en inspirasjonskilde for moderne kunstnere som for eksempel Käte Kollwitz, Edvard Munch, Emanuel Vigeland, Hugo Simberg og Ernst Barlach. Hvilken betydning hadde «gjenoppdagelsen» av middelalderens og den nordeuropeiske renessanses kunst for deres valg av teknikker, ikonografi og stiluttrykk?
Moderne kunstnere så seg bakover i historien for å finne nye visuelle måter å uttrykke følelser på, og det var særlig de ekspressive kvalitetene i den gotiske kunsten de fant inspirerende. I tillegg til det ekspressive oppstod en ny interesse for historiske teknikker som glassmaleri, temperamaleri, billedvev og grafikk.
Om forskningsprosjektet:
Prosjektet er initiert av Finlands Nasjonalgalleri / Ateneum og utviklet i samarbeid med Nasjonalmuseet og Albertina museum i Wien. Professor Juliet Simpson (Coventry Universitet, UK) har ledet forskningen. Kuratorer for utstilling i Nasjonalmuseet er Vibeke Waallann Hansen og Cynthia Osiecki.
Oppmøte utenfor auditoriet.
Velkommen.
«Gothic Modern. Fra mørke til lys» viser kunst fra perioden 1875 til 1925 sammen med verk fra europeisk middelalder og nordeuropeisk renessanse. Tro og tvil, kjærlighet og seksualitet, identitet og roller er noen av temaene i denne mangfoldige utstillingen.
Prosjektet er initiert av Finlands Nationalgalleri / Ateneum Kunstmuseum, Helsinki, og er laget i samarbeid med dem og Albertina, Wien.