Utstilling

Åpningsutstillingen i Lyshallen

Den aller første utstillingen i Lyshallen skal by på aktuell kunst fra hele Norge.

Den store hallen for temporære utstillinger
  • Åpner 2021
  • Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseets åpningsutstilling ser på kunstscenen i Norge med nye øyne. Utstillingen vil presentere et stort mangfold av kunstnere, og blir en begivenhet for alle som ønsker å forstå kunsten som lages i Norge akkurat nå.

I forberedelsene til utstillingen har Nasjonalmuseet reist landet rundt for å besøke kunstneratelierer og visningssteder, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. I tillegg har over 1100 kunstnere sendt inn verk som er gjennomgått av museet. Et kriterium for utvalget er at ingen av kunstnerne skal være representert i Nasjonalmuseets samling.

Museets ansatte på besøk i et kunstneratelier.
På atelierbesøk i Nord-Norge.
Foto: Nasjonalmuseet/Simen Helsvig

En tilsvarende kartlegging av kunstscenen i Norge er aldri tidligere gjort av Nasjonalmuseet. Vi ønsker med dette å utfordre både publikums og museets egen forståelse av hva samtidskunst er.

– Samlingsdirektør Stina Högkvist

Spektakulær opplevelse

Utstillingen vil fylle hele Lyshallen, museets store rom for skiftende utstillinger. Med Lyshallens areal på 2 400 kvadratmeter og takhøyde på hele sju meter blir dette en spektakulær opplevelse. Blant verkene i utstillingen vil det også være en separat mini-utstilling som skiftes ut halvveis i visningsperioden. Her blir kunstnerne valgt ut ved hjelp av en algoritme. I tillegg vil det være et stort og spennende video- og performance-program og en rekke arrangementer gjennom utstillingsperioden.

Smakebiter fra utstillingsforberedelsene

Kunstnerne i åpningsutstillingen vil bli annonsert i 2020. I tiden fram mot åpningen vil publikum også kunne følge arbeidet med utstillingen gjennom museets sosiale mediekanaler. I tillegg kommer en arrangementsrekke som vil gi smakebiter på hva som venter i Lyshallen.

Først ute er podkasten «Ask Addoley + Anna», en podkast laget av kunstnerne Addoley Dzegede og Anna Ihle, hvor de med hjelp fra publikum og gjesterådgivere svarer på innsendte spørsmål og gir råd om alt fra parforhold til privatøkonomi. I denne sesongen gir de råd til Nasjonalmuseet.

Følg med!

Les intervju med Addoley + Anna

 

Har du spørsmål om Åpningsutstillingen?