Utstilling

Grayson Perry. Innafor og utafor

  • 11. november 2022–26. mars 2023
  • Nasjonalmuseet – Lyshallen

Sir Grayson Perry er blant Storbritannias mest feira og internasjonalt anerkjende kunstnarar. Ei soloutstilling med kunsten hans blir no vist i Nasjonalmuseet, for første gong i Noreg.

Utstillinga gir innblikk i Grayson Perrys kunstnariske produksjon frå 1980-åra fram til i dag. Ho inkluderer keramikk, skulpturar i tre og metall, grafikk, monumentale bildevevar og broderi. Interessa hans for handverks- og gjenstandskultur blir også framheva. I sin heilskap representerer mangfaldet av verk og sjangrar sentrale tema i Perrys kunstnarskap.

Personleg og mellommenneskeleg blikk

Perrys personlege og mellommenneskelege blikk på samfunnet kjem tydeleg fram i utstillinga. Verka krinsar kring tema som identitet, samfunnsklasser, kjønnsroller og konsumersamfunnet. Kunsten hans avdekker og utfordrar samfunnets normer, verdiar og tabu – strukturar som påverkar sjølvkjensla og sjølvutfaldinga vår og korleis andre ser på oss.

Jobber ... Jobber ...

Video: Wemake/Nasjonalmuseet

Turner-pris-vinnar

I 2003 vann Sir Grayson Perry den prestisjetunge Turner-prisen for sine nyskapande bildeforteljingar og sitt skarpe satiriske blikk på engelsk kultur- og samfunnsliv. Han har bakgrunn som bildekunstnar, men begynte å eksperimentere med keramikk som kunstnarisk uttrykk i 1980-åra. Perry arbeider i dag med ei rekke forskjellige sjangrar, men det er keramiske vasar med humoristiske og provoserande bildeforteljingar som har blitt varemerket hans.

I tilknyting til kong Charles III New Year Honours 2023 vart Grayson Perry tildelt Order of the British Empire, for si kunstnariske verksemd og sitt samfunnsengasjement.

Jobber ... Jobber ...

Film courtesy Arts Council Collection, Southbank Centre, London. Filmmaker: Ed Prosser

Jobber ... Jobber ...

Film courtesy of TATE

Utforsk utstillingen i 3D

Presseomtalar

– According to Grayson Perry, “Pottery is my gimmick.”. But just as the artist himself, the exhibition “Grayson Perry. Fitting In and Standing Out” is wide-ranging and will in addition to ceramics include wood and metal sculptures, prints, monumental tapestries, and embroidery.

Mousse Magazine 6.3.2023

 

– Perrys kunst viser både kyndighet og humor, med en satirisk tilnærming til verden vi lever inn vevet sammen med tradisjonfylte kunstneriske uttrykk (…) Med andre ord, en utstilling som bør oppleves.

Subjekt, 6.1.2023

– Det er virkelig moro å gå og se Grayson Perrys utstilling «Innafor og utafor» i Nasjonalmuseet. Men det er også en svært annerledes opplevelse på alle mulige måter – ikke minst på grunn av klasseperspektivet.

Dagsavisen, 2.12.2022 (Bak betalingsmur)

– Et utstillingsbesøk åpner også for intellektuelle og sosiale opplevelser som utvider og kanskje endrer vårt syn på verden.

 

– De (verkstekstene, red.anm.) er spekket med anekdoter og morsomme kommentarer, og det er en sann fryd å lese seg gjennom utstillingen.

Stavanger Aftenblad 2.12.2022

– Samtidskunsten er morsommere enn mange tror, også når den er dønn seriøs. Det blir overbevisende demonstrert på Nasjonalmuseet.

 

– Perry har for øvrig skrevet alle følgetekstene til verkene, og de er på et litterært og innsiktsmessig nivå hinsides det meste du kommer til å lese på en museumsvegg i år.

Morgenbladet 18.11.2022 (Bak betalingsmur)

– Perry nærmer seg i det hele tatt noen av samtidens mest betente temaer med selvstendighet og innestemme og får resultatet til å virke sjarmerende og tankevekkende heller enn indignert og polariserende.

Klassekampen 15.11.2022 (Bak betalingsmur)

– Grayson Perrys utstilling er humreverdig og smart. Den vil helt sikkert treffe et bredt kunstpublikum.

Aftenposten 13.11.2022 (Bak betalingsmur)

– Utstillingen, som på norsk har fått tittelen Innafor og utafor, er morsom og inspirerende, og gir oss et rikt innblikk i dette viktige kunstnerskapet. Dette er en utstilling man absolutt bør sørge for å få med seg. 

Kunsthåndverk 14.11.2022

– Grayson Perry er formidlingsvillig så det renner over i kantene. Utstillingen Innafor og utafor er en oppvisning i standhaftig og viljesterkt atelierarbeid.
Kunstavisen 9.11.2022

– Grayson Perry er en av Storbritannias fremste nålevende kulturskatter. Nasjonalmuseets nye utstilling viser hvorfor.
Subjekt 9.11.2022 (Bak betalingsmur)

– Klasse, identitet, sex, arbeid, historie og kunstens interne hierarkier tas på elegant vis opp i mer eller mindre alle av Perrys arbeider, som spenner fra 80-tallet og frem til i dag. 
Tidens ånd 8.11.2022 (Bak betalingsmur)

– Grayson Perry er transvestitten fra Essex som gjorde keramikk sexy. En soloutstilling ved Nasjonalmuseet viser britens særegne kunstnerskap.
D2 Dagens Næringsliv 3.11.2022 (Bak betalingsmur)

Utstillinga er eit samarbeid mellom Grayson Perry, The Victoria Miro Gallery og Nasjonalmuseet.

Utstillinga er støtta av AKO Foundation.

Utstillingen er støttet av AKO Foundation.

Bidragsytere: 

Kurator utstilling: Knut Astrup Bull. Kurator formidling: Dimitra Christidou. Prosjektleder: Silje Hyenes Lysne. Koordinator kommunikasjon: Beate Orten. Presse: Alv Hågård Gustavsen. Marked: Christian Kraugerud Søberg. Grafisk design: Nina Magnus. Registrar: Frank Messel. Monteringsleder: Erik Krog. Konservering: Eva Düllo, Christina Iversen, Maren Midtdal. Lysdesign: Magnus Mikaelsen. Utstillingsdesign: Torsteinsen Design. 

Flere bidragsytere

Kontaktpersoner