Utstilling

Else Hagen. Mellom mennesker

Else Hagen gjorde seg sterkt gjeldende i Norge etter andre verdenskrig. I dag omtales hun gjerne som en av de første kvinnene i Norge som arbeidet med monumentalkunst i offentlige bygninger.  

Oljemaleri av menneskelig figur som holder seg foran ansiktet
  • 11. oktober 2024–26. januar 2025
  • Nasjonalmuseet

Hagen sto for en rik billedskapende virksomhet, og jobbet både med maleri, grafikk og stedspesifikke verk i offentlige bygninger. Hun gjennomførte flere store oppdrag, blant annet det store mosaikkarbeidet «Samfunn» i Stortingets trappehall.  
 
Se NRK portrettet av Else Hagen i samtale med Johan Vestly fra 1976 her.

På en moderne, abstrahert måte utfordrer verkene tradisjonelle forestillinger om familieliv og kjønnsroller. Hagen la vekt på maleriets formale oppbygning og abstrakte elementer, gjerne kombinert med motiver om nære relasjoner, brytninger i kjernefamilien og kvinners erfaringer.  

Gjennom nærmere 70 verk tar utstillingen for seg hele Hagens kunstnerskap, med vekt på malerier fra 1940- og 50-årene, hennes grafiske produksjon og et utvalg av de senere materialarbeidene.  
 
Denne første store presentasjonen av Else Hagen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Stavanger kunstmuseum, Trondheim kunstmuseum og Kunstsilo. 

Utstillingen ble vist i Stavanger kunstmuseum (19. januar–14. april) og i Trondheim kunstmuseum (25. mai–1. september) 2024. I 2025 reiser den videre til Kunstsilo (1. mars–1. juni).

 

– Få kan formidle intim, mellommenneskelig dynamikk så godt som Else Hagen.Aftenposten 14.10.24

– Dette kunstnerskapet har så høy kvalitet at eksponeringen burde skyves ut over landets grenser.Dagsavisen 13.10.24 

Else Hagens mosaikkarbeid «Samfunn» i Stortinget

Omvisning mandager 30. september–9. desember.

Tidspunkt: Kl. 18.00, varighet 1,5 time.

Oppmøte: Løvebakken, på forsiden av stortingsbygningen. Vennligst vent utenfor til du blir hentet. Det er ikke mulig å melde seg på i forkant. Første til mølla-prinsippet gjelder.

Les mer her

Prosjektleder: Maria Csaszni Rygh
Kurator utstilling: Øystein Ustvedt
Kurator formidling: Lin Stafne-Pfisterer
Pressekontakt: Simen Joachim Helsvig

Se flere bidragsytere her

Denne utstillingen er generøst støttet av AKO Foundation.

imagevc29u.png