«Hinsides kroppen. Fire nordiske moteeksperimenter» viser arbeidene til en ny generasjon moteskapere med bakgrunn fra ulike nordiske utdanningssteder. Designerne Jennie Steen, Miriam Scheller, Ruusa Vuori og Tilde Herold arbeider i skjæringspunktet mellom mote, kunsthåndverk og kunst, og bidrar til å utvide grensene for hva motedesign kan være.
Utstillingen får hodet mitt til å boble av ideer og tanker.
Utstillingen presenteres som en installasjon i museets vrimleområde, hvor du kan oppleve tre verk av hver designer. Gjennom ulike perspektiver, eksperimenterer verkene med motens essens – kroppen.
Ved å kombinere tradisjonelle og moderne designmetoder, håndverksteknikker og materialer skaper designerne uvanlige strukturer og hybride former. Verkene deres tar opp spørsmål knyttet til kulturarv, identitet og kroppens grenser. Materialene som blir brukt, er blant annet gjenvunne og gjenbrukte stoffer, isolasjonsmaterialer, håndfarget silke, hjemmespunnet lin og innovativ strikk.
Bli kjent med designerne i «Hinsides kroppen. Fire nordiske moteeksperimenter» her
Jennie Steen
Den norske designeren Jennie Steen er basert i Oslo. Hun har mastergrad i design med fordypning i kles- og kostymedesign fra Kunsthøgskolen i Oslo. Steen arbeider som selvstendig designer og gjennomfører eksperimenter med klær som kunstnerisk uttrykk.
«I min kunstneriske praksis bruker jeg mitt håndverk og min nysgjerrighet for å forstå sannheter om verden og meg selv – med klær som medium. Jeg vil utfordre måten vi ser på, bruker og jobber med klær, og la prosessen og undersøkelsen bli en aktiv del av det endelige resultatet.»
– Jennie Steen
Miriam Scheller
Den tysk-nigerianske designeren Miriam Scheller er født og oppvokst i München. Hun er utdannet innenfor strikking, kroppstøy og bærekraftig design ved Textilhögskolan i Borås, Amsterdam Fashion Institute og Shenkar College of Engineering.
«Min tysk-nigerianske arv spiller en kjernerolle i mitt kreative arbeid og gir stadig ny inspirasjon, ettersom kulturell identitet er et viktig spørsmål i samtiden. Jeg ønsker å gjøre designene mine til samtalestartere ved å skape forbindelser mellom indre emosjonalitet og tekstilenes design. Jeg ser på design som en kunstform som lar meg utforske og lære mer om meg selv og verden, noe som gir ansvar og enorm glede.»
– Miriam Scheller
Ruusa Vuori
Den finske designeren Ruusa Vuori er basert i Helsinki. Hun er utdannet i motedesign ved Aalto University og vinner av ALPHA Award 2024. Gjennom klesplagg utforsker arbeidene hennes romoppfatning og kroppsliggjort kunnskap.
«Arbeidet mitt vektlegger sanseaspekter og følsomheten for kroppsliggjorte opplevelser, erfart gjennom min bakgrunn fra dans. Arbeidet har utviklet seg gjennom eksperimentering, i en prosess der egen kropp er subjekt. Jeg har forsøkt å lytte, analysere og illustrere informasjonen kroppssubjektet har internalisert for deretter å presentere den i en bærbar form. Arbeidet med ulike materialer, og bearbeiding av dem for hånd, er en vesentlig del av min praksis. Den hypnotiske rytmen i håndarbeidet, og den kroppslige bevegelsen mens jeg vever, strikker, klipper og syr har forsterket mitt forhold til både arvede og nyervervede materialer.»
– Ruusa Vuori
Tilde Herold
Den danske designeren Tilde Herold har en master i motedesign fra Det Kongelige Akademi i København. Hun er i dag tilknyttet ALPHA Studio.
«Som motedesigner erfarer jeg at kroppsforståelsen innenfor yrket ofte er snever. Jeg har derfor gitt meg selv mulighet til fritt og fortolkende å studere en annen type kropp. I serien ‘Soulmate’ har jeg valgt å utforske kroppen gjennom en fortolkning av Aristophanes' fortelling om ‘the missing half’: en fortelling om sjelevenner, som i sin reneste form handler om kjærlighet. Her har jeg beveget meg fra klær til skulptur, noe som har tatt kroppen ut av ligningen og frigjort prosessen fra noen av de forutinntatte ideene, begrensningene og forståelsene som normalt er knyttet til klær. Jeg erfarer at dette skaper nye premisser for opplevelsen av verkene.»
– Tilde Herold
Samarbeidspartnere
Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og ALPHA – en nordisk plattform for nyetablerte motedesignere. Samarbeidet involverer også Röhsska museet, Emma – Espoo Museum of Modern Art og Copenhagen Contemporary.
Nasjonalmuseet kuraterer en utstilling i samarbeid med ALPHA hvert fjerde år. Målet er å styrke den nordiske kuratoriske praksisen, gjennom kunnskapsdeling og kommunikasjon på tvers av samarbeidsinstitusjonene.
Prosjektleder: Anneline Berg
Kuratorer: Hanne Eide og Ane Lynge-Jorlén
Kurator formidling: Stine Marie Brænne Olstad
Pressekontakt: Mari Grinde Arntzen