Utgangspunktet for utstillingen er Ny nordisk mat, en bevegelse som oppsto på begynnelsen av 2000-tallet. I 2004 ble det laget et manifest for et nytt nordisk kjøkken. Det hadde som mål å etablere mat fra Norden som et anerkjent regionalt kjøkken på linje med det franske, italienske eller kinesiske. Oppskriften var å bruke regionens ekstreme klima og geografi til en fordel, og å ta i bruk lokale råvarer og mattradisjoner.
Med utgangspunkt i lokale landskap skapte bevegelsen en særegen estetikk som kom til syne i matretter, dekketøy og restaurantinteriører. Naturmaterialer som stein, mose og ubehandlet tre samt håndlaget keramikk, duse naturfarger og ville planter som dekor var ofte brukte elementer. Gjennom de siste tiårene har Ny nordisk mat blitt et internasjonalt fenomen og en betydelig nordisk kultureksport.
Utstillingen viser hvordan matbevegelsen har utviklet seg parallelt med at det har vokst fram en interesse for økologi, natur og stedsidentitet i samfunnet. I utstillingen får man blant annet se keramisk dekketøy, møbler, menyer og signaturretter fra toneangivende restauranter, og eksempler på arkitektur og samtidskunst fra museets samling. Det vises også eldre verk fra Nasjonalmuseets samling som plasserer den nye nordiske estetikken i en større fortelling om hvordan kunstnere, arkitekter og vitenskapsfolk gjennom århundrer har kartlagt det ville landskapet for å skape et felles nordisk kulturuttrykk.
En versjon av utstillingen skal vises i National Nordic Museum i Seattle i USA, der den åpner 7. november 2025.

Utstillingen foregår både inne i museet og i en spesialbygd paviljong på Museumsplassen. I Paviljongen vil det være et omfattende program med arrangementer, med blant annet designverksted, sanketurer og måltider tilberedt av kjente kokker.
Prosjektleder: Kristin Welhaven Næss, Mari Ekkje og Marthe Tveitan
Kurator utstilling: Martin Braathen og Inger Helene Stemshaug
Kurator formidling: Luisa Aubert og Ann Kristin Sørlie
Pressekontakt: Simen Joachim Helsvig
Se flere bidragsytere her
Denne utstillingen er støttet av Stiftelsen Scheibler.