Utstillinger og aktiviteter

Aase Texmon Rygh. Modernisme for alltid!

Museet for samtidskunst 07. mars28. september 2014

Nasjonalmuseet viser for første gang en separatutstilling med Aase Texmon Rygh (f. 1925), en av de viktigste pionerene innen moderne norsk skulptur.

Texmon Rygh fant tidlig sin kunstneriske visjon og har holdt fast ved denne hele veien. Hun har med et uvanlig stort pågangsmot arbeidet frem et forenkelt abstrahert formspråk i en tid hvor den naturalistiske skulpturen fremdeles stod sterkt i Norge. Hennes uttrykk har mer til felles med et internasjonalt modernistisk uttrykk enn det norske.

Utdannelsen på akademiet i København på slutten av 1940-tallet samt en tur til Paris i 1950, ble viktig for veien videre. I Danmark hadde man allerede utviklet skulpturen i samme retning som maleriet, gjennom abstraksjon og forenkling. I Paris fikk hun oppleve den europeiske modernismen, men kanskje vel så viktig oldtidens forenklede skulptur i Louvre.

Texmon Rygh er særlig kjent for sine Møbius-skulpturer, en serie arbeider med et sterkt forenklet og fortettet uttrykk basert på den matematiske møbiusformen. Dette formprinsippet kom hun frem til etter en årrekke med eksperimentering innenfor en smal motivkrets. For Texmon Rygh gjelder prinsippet om at lite er mer. Ingenting overlates til tilfeldighetene, og alt gjøres i tråd med materialets egenskaper. 

Texmon Ryghs nasjonale og internasjonale anerkjennelse har de siste årene stadig økt. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 var hun representert ved den toneangivende kunstmønstringen dOCUMENTA i Kassel.

Utstillingen viser bredden i Aase Texmon Ryghs produksjon, med skulpturer fra 1950-tallet frem til i dag. Skisser, modeller og annet dokumentasjonsmateriale fra hennes lange kunstnerliv er med på å fortelle historien til en av Norges første modernister.

Kurator for utstillingen er Randi Godø.

 

Kart over offentlige utsmykninger

Aase Texmon Rygh har laget en rekke offentlige utsmykninger i Norge. Det er laget en oversikt som viser informasjon og bilder av disse:

http://harriet.nasjonalmuseet.no/maps/texmonrygh/

 

Nasjonalmuseet inviterer 30. august til gratis seminar i tilknytning til utstillingene «Aase Texmon Rygh. Modernisme for alltid!» og «Rom for abstraksjon. Impulser i norsk kunst 1957-75». Påmelding: Eventbrite

Fasade-MFS_test.jpg

Museet for samtidskunst

Bankplassen 4, Oslo

Arrangementer

«Abstraksjon i samtidskunsten». Foredrag ved kunsthistoriker Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa

06. september 2014 kl. 13.00

Familieomvisning med atelier: «Vi lager uendelighetsskulpturer»

07. september 2014 kl. 13.00

Søndagsomvisning: «Aase Texmon Rygh. Modernisme for alltid!»

07. september 2014 kl. 14.00

Søndagsomvisning: «Aase Texmon Rygh. Modernisme for alltid!»

21. september 2014 kl. 14.00

Finissage av utstillingen «Aase Texmon Rygh. Modernisme for alltid!» Performance ved Jennie Bringaker

28. september 2014 kl. 15.00