Sommernatt

  • Kunstner: Harald Sohlberg
  • Datering: 1899
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 061 Samlingspresentasjonen - Følelser og stemninger

Om verket

Et bord dekket for to personer står på en veranda med vid utsikt over et nattlig landskap. Måltidet er tilsynelatende avsluttet. Krakkene er skjøvet skjødesløst til side og personene har antakelig gått innendørs. Verandadøren står fortsatt på gløtt og speiler landskapet i vindusglasset. På bordet står halvtomme glass og karafler, og et par damehansker og en hatt er lagt igjen på blomsterkassen. Den sterkt forkortede husveggen og den fargerike diagonalen av blomster skaper et perspektivisk sug i motivet. Oppmerksomheten trekkes mot landskapets mørke silhuetter og den lysere kveldshimmelen i det fjerne. Motivet rommer en spenning mellom forgrunnens fargerike detaljrikdom og bakgrunnens forenkling i både form og koloritt.

Maleriet kan betraktes som en stemningsfull hyllest til den lyse, nordiske sommernatten. Det uttrykker samtidig en sterk, nesten kosmisk opplevelse av et uendelig himmelrom over den bølgende åslinjen. Kunstneren ønsket muligens også å formidle den følelse av stillhet og ensomhet som kan hvile over et landskap. Som så ofte i Harald Sohlbergs bilder er mennesker fraværende.

På den tiden da bildet ble malt, bodde Sohlberg i en liten leilighet i villastrøket på Nordstrand i Kristiania, med utsikt mot øyene i indre Kristianiafjord og Bærumsåsene. For ham selv var Sommernatt knyttet til egen biografi – på bildet feires hans forlovelse. Tankene Sohlberg gjorde seg i skriftlig form om motivet er da også knyttet til kjærlighet, samliv og forventningsfull glede.

Tekst: Frithjof Bringager

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Harald Sohlberg

Billedkunstner

Født 1869 i Oslo, død 1935 i Oslo

Harald Sohlbergs motiver fra Rondane og Røros har gitt oss vårt ”nasjonalmaleri” og bidratt til at Røros har havnet på Unescos verdensarvliste.

Harald Sohlberg hadde sitt første møte med Rondane i 1899. Erfaringene med vinteren i fjellene ble viktig for hans videre utvikling som kunstner. Han malte mange motiver herifra og hans mest vellykkede verk noensinne er nettopp Vinternatt i Rondane, som ble kåret til "Norges nasjonalmaleri” etter en lytteravstemning i NRK i 1995.

Røros

Harald Sohlberg og kona Lilli Hennum bodde på Røros ved starten av 1900-tallet. Gatene og kirken i Røros er kjente motiv i bildene hans. Oppmerksomheten rundt maleriene herifra førte til at Bergstaden senere ble tilbakeført til sitt opprinnelige utseende. Røros bergstad og Circumferensen (områdene rundt), ble i 1980 fredet, oppført på Unescos verdensarvliste.

Tidlig talentfull

Harald Sohlberg var nummer åtte i en søskenflokk på tolv. Foreldrene var en del av overklassen i hovedstaden; faren drev en pelsforretning. Som barn tegnet Sohlberg mye, og i familiens vennekrets var det kunstnere som så at han hadde talent. I årene 1885-89 var han elev ved Kunst- og håndverksskolen, og fikk utdanning som dekorasjonsmaler. Høsten 1891 fikk Sohlberg veiledning av Erik Werenskiold og Eilif Peterssen. Det var kunstmaler Sohlberg ville bli!

I 1894 debuterte han på Statens kunstutstilling med Natteglød. Samme år var han elev hos Harriet Backer, og i 1895 fikk han kunstnerstipend og reiste til Paris.

Sommerlandskap

Fra 1905 var Harald Sohlberg og familien, som etter hvert også bestod av flere barn, i hovedsak bosatt i Kristiania, med unntak av sommeropphold i ulike kystbyer ved Kristianiafjorden. Landskap var Sohlbergs viktigste motivkrets og flere av hans landskaper har motiver fra disse sommeroppholdene, som f.eks. Fra Oslofjorden (1926).

Verket er fra

Verksinfo

"Sommernatt" relaterer til: