Vinternatt i Rondane

  • Kunstner: Harald Sohlberg
  • Datering: 1914
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Et snødekt fjellmassiv reiser seg mot en mørk stjernehimmel i det blå vinterlyset. Fjelltoppene ligger kalde og mystiske i det fjerne. På en av toppene er det tegnet inn et kors, noe som bygger opp under det sakrale i naturopplevelsen. Fjelltoppene blir å likne med en islagt katedral. I den mørke forgrunnen rammer noen nakne og krokete trær inn den mektige fjellutsikten. I dette øde og tidløse landskapet blir alt menneskeskapt smått og betydningsløst.

Harald Sohlberg fant motivet til dette bildet da han var på en skitur i Rondane påsken 1899. Han var en dyktig skiløper som likte å ferdes i den norske fjellheimen. Da han rastet en kveld, ble han grepet av den underlige, blå belysningen. Senere kom han tilbake for å lage skisser og fotografere, men det tok flere år før han fant det endelige kunstneriske uttrykket for denne sterke, nærmest religiøse, naturopplevelsen. “Det var som å være innunder en veldig kirkehvelving, bare tusen ganger sterkere,” skrev han senere om opplevelsen i et brev.

Som så ofte i sine malerier har Sohlberg også her lagt vekt på en symmetrisk og velbalansert komposisjon, med en mørk forgrunn som står i silhuett mot et fjernt landskap og et stort himmelrom. Det er sjelden mennesker i hans malerier. Han arbeidet lenge med hvert bilde, og hans bruk av tynne og gjennomskinnelige malingslag skapte en intens fargedybde og bidrar til en melankolsk stemning. Harald Sohlberg regnes som en av Norges fremste nyromantiske malere.

Tekst: Frithjof Bringager

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Harald Sohlberg

Billedkunstner

Født 1869 i Oslo, død 1935 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1914
Andre titler:
Notte d'inverno sulle montagne (ITA)
Winternacht in Rondane (TYS)
Winter Night in the Mountains (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 160 x 180,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave fra Jørgen Breder Stang 1918
Inventarnr.:
NG.M.01185
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre

"Vinternatt i Rondane" relaterer til: