Nasjonalmuseets utstillingsprogram

Fra Frida Kahlo til Harriet Backer, fra ny nordisk mat til skakke folkedrakter, fra eventyr til gotisk modernisme, fra ull til instrumenter. Her får du utstillingsprogrammet med smakebiter helt fram til 2026.

I Nasjonalmuseet presenteres eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur, design og kunsthåndverk under ett og samme tak i 90 utstillingsrom og saler. I den spektakulære Lyshallen blir det utstillinger av stort format. I tillegg blir det fortsatt utstillinger i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Programmet spenner fra tematiske gruppeutstillinger og norske og internasjonale navn som Anna-Eva Bergman, Wenche Selmer, A K Dolven, Mark Rothko, Laure Prouvost og Louise Bourgeois, til en omfattende presentasjon av Nasjonalmuseets samling.

Bli medlem og opplev det nye museet

Samlingen

Åpnet 11. juni 2022

Det nye Nasjonalmuseets samlingsutstilling viser de store linjene i norsk billedkunst-, design- og kunsthåndverkshistorie, sammen med sentrale utenlandske verk fra samlingen. Utstillingen strekker seg over 87 rom og 3000 år, fra antikken og helt frem til i dag. Her skapes det samspill mellom de ulike delene av samlingen både innenfor historiske perioder og på tvers av historien. Over to etasjer vises rundt 6 500 verk, fra middelalderens Baldisholteppet til Tonje Plurs samtidsmote, fra Harriet Backers, Edvard Munchs og Harald Sohlbergs malerier til Hannah Ryggens bildetekstiler, fra kongelige gallakjoler til tannbørster og keramiske krukker.

I samlingsutstillingen er det også varierte formidlingsløsninger, med blant annet video, lyd og formidlingsstasjoner for barn.

Les mer om samlingsutstillingen

Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Søylerommet - The Fredriksen Family Collection

Åpnet 11. juni 2022

I et eget rom i det nye Nasjonalmuseet får man se banebrytende, internasjonale kunstverk fra de siste 90 årene. Abstrakt ekspresjonisme, minimalisme og figurative malerier ladet med politisk engasjement, er noen av retningene som vises her. Verkene som stilles ut er hentet fra Fredriksen Family Collection, som består av verk som Kathrine og Cecilie Fredriksen har samlet til minne om moren, Inger Astrup Fredriksen. Det er en levende samling, som hele tiden suppleres av nye arbeider.  

Fredriksen-samlingen er et viktig tilskudd til museumssamlinger i Norge og Norden. I Nasjonalmuseet åpner disse verkene for uttrykk, posisjoner og geografier som tidligere ikke har vært en del av museets samling. 

Les mer om Fredriksen-samarbeidet her

Søylerommet - The Fredriksen Family Collection
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Program høsten 2022

Skeivt kulturår 2022

I 2022 er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv tatt initiativ til en nasjonal satsing som vil løfte frem og skape rom for skeiv kunst, kultur og historie. Gjennom jubileumsåret fylles hele Norge med aktiviteter, utstillinger og arrangementer som ser på kunst og kultur med et skeivt blikk.

Nasjonalmuseets bidrag til programmet åpnet med podkasten Brytning. Videre jobbes det med et bredt program som strekker seg fra høsten og helt frem til 2025. Programmet består blant annet av skeive omvisninger i samlingsutstillingen, drag-fortellerstund for barnefamilien, klubbkvelder og performancer.

Les mer om Skeivt kulturår her

Hender i regnebuefarger som viser ulike tegn
Skeivt kulturår 2022. Illustrasjon: Metric

Østenfor sol og vestenfor måne

East of the Sun and West of the Moon
Foto: The National Museum / Ina Wesenberg

11. juni – 30. desember 2022

Denne utstillingen, den første i Nasjonalmuseets utstillingsrom for grafikk og tegning, viser et utvalg av tegningene som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. Tegningene er lysømfintlige, så dette blir en sjelden mulighet til å se Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens originale tegninger av dyr, troll og andre kjente eventyrskikkelser.

Les mer om Østenfor sol og vestenfor måne her

Piranesi og det moderne

veldig detaljert blyanttegning av bueganger og løverelieffer
Giovanni Battista Piranesi, «Bueganger og løverelieffer. Imaginære fengsler V», plate laget mellom 1749og1761, trykket før 1778
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

8. september 2022 – 8. januar 2023

Den italienske kunstneren Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) er best kjent for sine etsninger der han fremstiller byer, ruiner og fengselsscener. Piranesis visjoner har hatt stor påvirkning på moderne fotografi, film, maleri, litteratur og arkitektur. Utstillingen Piranesi og det moderne viser disse forbindelsene ved å presentere Piranesis trykk fra 1700-tallet sammen med verk av kunstnere og arkitekter som Julie Mehretu og Rem Koolhaas, og filmer som Den tredje mann.

Les mer om Piranesi og det moderne her

Oslo Arkitekturtriennale. Inn i fellesskapet

21. september 2022 – 29. januar 2023

I 2022 har Oslo Arkitekturtriennale temaet «Oppdrag nabolag - (Re)former for fellesskap». Nasjonalmuseets bidrag til triennalen handler om fellesskap og utenforskap. Utstillingen «Inn i fellesskapet» i Nasjonalmuseet – Arkitektur viser en rekke eksempler fra de siste 70 årene på hvordan ideer om fellesskap har preget arkitektur og byutvikling.

Som en del av utstillingen har Nasjonalmuseet invitert det svenske arkitekturkollektivet MYCKET til å lage en stedsspesifikk installasjon som vil transformere deler av museumsbygget på Bankplassen. Med utgangspunkt i egne erfaringer og forskning på skeive rom og skeiv nattklubbarkitektur har gruppen de siste ti årene arbeidet med å skape lekne og performative verk og klubbkonsepter basert på hva de kaller for en «queer-dyke-maximalist»- estetikk.

Utstillingen er en del av Skeivt kulturår 2022.

Les mer om triennaleutstillingen her

Oslo Arkitektur Triennale 2022 «Inn i fellesskapet»
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float

5. november 2022 – 12. februar 2023

Fredriksen Family Commission er en utstillingsserie der internasjonale kunstnere inviteres til å lage et verk eller installasjon spesielt for Lyshallen, og undersøke mulighetene det unike rommet byr på. Med Fredriksen Family Commission vil Nasjonalmuseet gi publikum sterke kunstopplevelser med internasjonale kunstnere som ikke har hatt større presentasjoner i Norden tidligere. Utstillingene vil vises hvert andre år.

Første kunstner ut er franske Laure Prouvost, som er en av vår tids mest fremtredende kunstnere. Prouvost er særlig kjent for sine fantasirike installasjoner med skulpturer, objekter og videoer som omslutter tilskueren. Hun kombinerer personlige minner med kunstneriske og litterære referanser, og verkene preges ofte av en absurd humor.

Les mer om Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float her

Hengende modell av fly med en tekanne i halen
Laure Prouvost, «Airplane teapot chandelier», 2019. (Murano glass, 30 x 108 x 112 cm approx.11 3/4 x 42 1/2 x 44 in approx.) © Laure Prouvost; Courtesy of Lisson Gallery

Grayson Perry

Grayson Perry, «Selfie with Political Causes», 2018. © Grayson Perry. Courtesy the artist, Paragon | Contemporary Editions Ltd and Victoria Miro

11. november 2022 – 26. mars 2023

Dette blir den aller første solopresentasjonen av den britiske kunstneren Grayson Perry i Norge. Gjennom sitt skråblikk på identitet, kjønnsroller, klasse og britisk kultur har Perry blitt en kjent og folkekjær kunstner i Storbritannia og internasjonalt. Utstillingen i Lyshallen presenterer keramiske arbeider, bildetepper og skulpturer fra 1980-årene og fram til i dag.

Les mer om Grayson Perry her 

International Library of Fashion Research

Åpner i slutten av november 2022

I slutten av november åpner International Library of Fashion Research (ILFR) i spesialdesignede lokaler i Stasjonsmesterboligen foran Nasjonalmuseet. ILFR er et spesialisert motebibliotek som består av over 5000 bøker, magasiner, kataloger og andre gjenstander. Motebiblioteket drives av kurator og redaktør Elise By Olsen, og er en uavhengig organisasjon som har et samarbeid med Nasjonalmuseet. I tillegg til samlingen vil motebiblioteket ha et bredt formidlingsprogram og faglige aktiviteter.

Les mer om ILFR her

Utvalgte utstillinger fra 2023

Carroll Dunham

Januar 2023

Den andre utstillingen i Nasjonalmuseets sal for skiftende utstillinger av grafikk og tegning blir med den amerikanske kunstneren Carroll Dunham. Dunham er verdenskjent for sine malerier, skulpturer, grafikk og tegninger med forenklede og ofte brutalt direkte motiver. Utstillingen i Nasjonalmuseet er den første museumspresentasjonen av Dunhams grafiske verk i Skandinavia.

tegning av mann med gult hår og gult skjegg, og en mann med sort hår og sort skjegg som skriker(?)
Carroll Dunham, «Untitled, June 27, 2019», 2019.
Foto: Two Palms, NY og Gerhardsen Gerner, Oslo

Mestermøter

Februar 2023 

Med kunst, arkitektur, design og kunsthåndverk under samme tak, blir tverrfaglige utstillinger et viktig satsingsområde i Nasjonalmuseet. Våren 2023 vises unike strykeinstrumenter sammen med verk fra Nasjonalmuseets samling i en utstilling med musikk som omdreiningspunkt. Instrumentene kommer fra Dextra Musica, en samling av strykeinstrumenter som lånes ut til utøvere i Norge. Dette blir en anledning til å utforske og formidle kunst og musikk i forening. Utstillingen vil følges av et program med både klassiske og sjangeroverskridende konserter.

Thorvald Hellesen

abstrakt. geometriske overlappende former i grønt, rødt, hvitt, blått og grått
Thorvald Hellesen, «Komposisjon», ca. 1920
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Mars 2023

Dette blir den første større utstillingen av Thorvald Hellesen (1888–1937), kunstneren som regnes som Norges første kubist. Hellesen levde store deler av sitt voksne liv i Paris. Mens nære kollegaer som Fernand Léger og Francis Picabia etter hvert ble innskrevet i kunsthistorien som kubistiske pionerer, ble Hellesens innsats ukjent for de fleste, i og utenfor Norge. Med denne utstillingen løfter Nasjonalmuseet frem Hellesen med et bredt utvalg av arbeider fra kunstnerens korte, men intense liv.

Utstillingen er et samarbeid med Stiftelsen Eckbos Legat.

Louise Bourgeois

Mai 2023

Louise Bourgeois (1911-2010) er et av de store navnene i kunsten på 1900-tallet, med en karriere som strekker seg gjennom nesten hele århundret. I denne utstillingen i Lyshallen settes Bourgeois verk i dialog med andre kunstnere, både historiske og samtidige. Blant samtalepartnerne er kunstnere som Ana Mendieta, Wilfredo Lam og Louise Nevelson. Utstillingen presenterer over 100 verk fra hele Bourgeois karriere, og etablerer henne som et omdreiningspunkt for moderne og samtidig kunst. Utstillingen er et samarbeid med The Easton Foundation.

Louise Bourgeois, «PRECIOUS LIQUIDS» (interior detail), 1992. © Easton Foundation
Foto: Collection Musée national d'art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris.

Formafantasma – en designutstilling om ull

Mai 2023

Denne tverrfaglige, forskingsbaserte designutstillingen med den italienske designerduoen Formafantasma skal utforske ullens materialitet og dens økonomiske, kulturelle, sosiale og biologiske forgreininger. Ull er et materiale med lang historie og sterke tradisjoner i både kunsthåndverk og industriell produksjon i Norge. Prosjektet vil involvere både lokale og internasjonale forskere for å skape ny innsikt om materialer, produksjon og miljø.

To typer. en med skjegg, en med bart.
Den italienske designerduoen Formafantasma.
Foto: Renee de Groot

Skakke folkedrakter

I samarbeid med Valdresmusea og Randsfjordmuseet har Nasjonalmuseet tatt initiativ til et turnerende forskning- og utstillingsprosjekt som ser på folkedrakttradisjoner fra et normkritisk perspektiv. Bunader og folkedrakter er plagg som mange har forhold til, og de er mye mer enn bare klesplagg. De kan skape følelser av tilhørighet eller utenforskap, og kan være materielle fortellinger om hvem vi er. I dette prosjektet går kunstnere i dialog med tradisjonelle kunsthåndverkere og kunnskapsbærere for å skape nye utrykk for de av oss som føler mindre eller ingen tilhørighet til de nasjonale folkedraktene og markeringene hvor disse benyttes.

Første utstilling i turnéen blir presentert i mai 2023. Bodø Europeisk kulturhovedstad 2024 og Norsk institutt for bunad og folkedrakt er blant samarbeidspartnerne. Prosjektet skjer i forlengelse av Skeivt kulturår 2022.

Lars Korff Lofthus, Herrebunad redigert (i Kvalnesstova med sider og duskehatt), 2017/2022. Fotosamarbeid med Bent René Synnevåg

Fra Bruegel til Rubens

Jan Brueghel den eldre, «Dorpelingen op weg naar de markt». © Det kongelige belgiske museum

Juni 2023

I samarbeid med Det kongelige belgiske museum i Brussel viser Nasjonalmuseet sommeren 2023 en utstilling med tegninger av kjente nederlandske kunstnere som Pieter Bruegel den eldre og Peter Paul Rubens. Her får man se sjelden utstilte verk fra perioden 1550 til 1640. Tegninger som disse lar publikum få komme tett på kunstnerens hånd, og gir innsikt i de gamle mesternes arbeidsprosess. Fra Bruegel til Rubens skal også vises i Paris og Brussel, og Nasjonalmuseet er første utstillingssted.

Harriet Backer

Høst 2023

Harriet Backer (1845 – 1932) var en pionér og en av 1800-tallets fremste norske malere. Nå samarbeider Nasjonalmuseet og KODE om å presentere Harriet Backer internasjonalt gjennom en utstillingsturné til Stockholm, Paris, Oslo og Bergen.

I utstillingen, som blir den første større presentasjonen av Backer på 25 år, vil KODE og Nasjonalmuseet løfte frem det nyskapende ved Backers kunst så vel som å se nærmere på hennes sentrale rolle i norsk kulturliv. Utstillingen åpner i Lyshallen i 2023, før den går videre til Nationalmuseum i Stockholm og Musée d'Orsay i Paris, før den kommer til KODE i 2025.

Innsiden av en kirke
Harriet Backer, «Barnedåp i Tanum kirke», 1892
Foto: Nasjonalmusset / Børre Høstland

Hånden og maskinen

Tegning i sort på rosa ark, stuemiljø.
Søstra100,Mira Hahn,Stina Molander Skavlan,«Krav om plass til andre aktiviteter i stua, enn å spise og slappe av på sofaen»,2020

Høst 2023

Denne utstillingen i Nasjonalmuseet – Arkitektur tar arkitekturtegningen som utgangspunkt for å se på tendenser i samtidsarkitekturen. Fra en global arkitektur preget av digital estetikk, vokser det etter finanskrisen i 2008 frem en ny generasjon arkitekter som jobber i mindre skala, mer lokalt, kollektivt og ikke-kommersielt. Utstillingen vil vise både norske og utenlandske arkitektkontor som har vært representanter for disse retningene i det siste tiåret.

Anna-Eva Bergman

Høst 2023

Anna-Eva Bergman (1909–1975) levde store deler av livet i Frankrike, men hentet inspirasjon fra den norske naturen i sine monumentale malerier. Høsten 2023 viser Nasjonalmuseet en stor utstilling i Lyshallen som presenterer Bergmans kunstnerskap gjennom ulike faser, med vekt på hennes malerier. Utstillingen skal også vises på Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, og er planlagt å turnere videre i Europa.

Stor sort flate på lerret av bladgull
Anna-Eva Bergman, «Nr. 3-1957 Vegg», 1957. © Bergman, Anna-Eva/BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Utvalgte utstillinger fra 2024

Drager og laft. Arkitektur rundt 1900

Mange ideer om «norsk» arkitektur som fortsatt er fremtredende i dag, ble etablert rundt 1900. Denne forskningsbaserte utstillingen vil ta for seg arkitekturens rolle i Norge, og især i Kristiania, i denne perioden. Utstillingen vil også vise at mange flere kvinner enn vi tidligere har vært klar over var aktive arkitekter rundt forrige århundreskifte.

Hjørdis Grøntoft Raknerud, Detalj av portal på Ål kirke i Hallingdal etter gipsavstøpning i South Kensington-museet, 1898.
Foto: Nasjonalmuseet / Morten Thorkildsen

Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba har siden 1970-tallet brodert og fortalt samisk historie og kultur i sine episke tekstilverk. Utstillingen i Lyshallen blir en større retrospektiv presentasjon av denne sentrale kunstneren. 

Britta Marakatt-Labba, «Hva var det vi sa», plate utført 2014, trykket i 2019. © Marakatt-Labba, Britta/BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Ny nordisk mat. Arkitektur, kunsthåndverk og sted 2004-2024

Odd Standard, stentøy for restauranten Kontrast i Oslo.
Foto: Lars Petter Pettersen

I 2024 er det 20 år siden manifestet «Et nytt nordisk kjøkken» ble underskrevet av 12 kokker fra hele Norden. Den nye, nordiske matbevegelsen skapte en helhetlig estetikk, der kunsthåndverk, design og arkitektur skapte rammene rundt rituelle måltider som speilet tid og sted. Denne utstillingen vil gi et historisk overblikk over bevegelsen gjennom interiører, designobjekter, arkitektur, kunst – og gjennom lukt og smak.

Mark Rothko. Malerier på papir

I 2024 viser Nasjonalmuseet den første større utstillingen med den amerikanske kunstneren Mark Rothko (1903–1970) i Norden. Rothko regnes som en av det tjuende århundres viktigste kunstnere, og sto sentralt i utviklingen av abstrakt kunst i etterkrigstiden.

Ved å ta for seg Rothkos arbeider på papir vil utstillingen gi nye perspektiver på utviklingen av kunstnerskapet. I utstillingen i Lyshallen får du se nærmere 100 av Rothkos verk fra hele karrieren: fra figurative motiver på 1930-tallet, til mytologiske og surrealistiske verk på 1940-tallet, til malerier fra 1950- og 1960-tallet i kunstnerens signaturstil, med skimrende fargefelt plassert mot ensfarget bakgrunn.

Utstillingen er organisert av National Gallery of Art i Washington i USA, og Nasjonalmuseet er eneste visningssted i Europa.

Mark Rothko, Untitled, 1969 © 2005 Kate Rothko Prizel and Christopher Rothko Foto: National Gallery of Art, Washington, D.C.

Else Hagen

Maleri av person med gult langt hår, røde sløyfer i håret, og en krans av prestekraver rundt halsen
Else Hagen, «Prestekrave», 1957. © Hagen, Else/BONO
Foto: Nasjonalmuseet

Else Hagen (1914–2010) var den første kvinnelige kunstneren som arbeidet med monumentale utsmykninger i Norge. Før Hagen skapte store dekorasjoner som mosaikkbildet Samfunn i Stortingets trappehall, hadde hun imidlertid markert seg som maler og grafiker. Uttrykket var røft og abstrahert, men alltid med mennesket i sentrum. Det er denne delen av Hagens «modernistiske figurasjon» som vies størst oppmerksomhet i denne utstillingen.

Utstillingen er et samarbeid mellom Stavanger Kunstmuseum, Trondheim Kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum og Nasjonalmuseet.  

Utvalgte utstillinger fra 2025

Gothic Modern

Utstillingen Gothic Modern viser forbindelsene mellom modernisme og nordeuropeisk kunst fra perioden mellom ca. 1480 og 1520. Her skal verk av kunstnere som Albrecht Dürer og Lucas Cranach den eldre settes i dialog med moderne kunstnere som Käthe Kollwitz, Edvard Munch og Emil Nolde. Temaer som tro, begjær, dødsdans, pilegrimsreiser og naturens krefter står sentralt. Det er en annerledes modernisme vi kommer til å få se i denne utstillingen – en «gotisk modernisme».

Prosjektet er et internasjonalt forskningssamarbeid mellom Ateneum, Finlands Nationalgalleri, Alte Nationalgalerie, Berlin og Nasjonalmuseet. Professor Juliet Simpson er gjestekurator.

Akseli Gallen-Kallela, «Lemminkäinens mor», 1897, Ateneum kunstmuseum.
Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Skeiv islamsk kunst

Skeiv islamsk kunst er et flerårig forskningsprosjekt som ser på forholdet mellom Islam og det skeive, med utgangspunkt i både samtidig og historisk kunst. Prosjektet vil involvere kunstnere, poeter, aktivister, arkitekter, filmskapere og forskere, og skal resultere i en utstilling i Nasjonalmuseet i 2025. Kurator for utstillingen er Noor Bhangu, i samarbeid med billedkunstner Hanan Benammar og representanter fra det skeive muslimske miljøet i Oslo. 

Rah Eleh, Supernova, 2018.

A K Dolven

A K Dolven har vært en av Norges fremste samtidskunstnere gjennom fire tiår. Hun arbeider i en rekke forskjellige medier, som maleri, skulptur, fotografi, performance, installasjon, film og lydkunst, og har stilt ut anerkjente kunstinstitusjoner og gallerier over hele verden. I 2025 viser Nasjonalmuseet en retrospektiv utstilling med A K Dolven i Lyshallen.

nærbilde av hud med skygger på
A K Dolven, «Amazon» (16mm filmstill), 2005.
Foto: Vegard Moen

Frida Kahlo

Den meksikanske kunstneren Frida Kahlos (1907–1954) unike billedspråk skaper fascinasjon og undring. Dette blir en sjelden anledning til å se Kahlos egne malerier og tegninger, sammen med mesoamerikanske gjenstander, religiøse malerier, tekstiler og fotografier. Kahlo var politisk aktiv og opptatt av sin meksikanske arv, og utstillingen i Lyshallen legger vekt på den politiske og ideologiske bakgrunnen for hennes kunstneriske valg.

Utvalgte utstillinger fra 2026

Wenche Selmer

Utstillingen i Lyshallen blir den første større presentasjonen av Wenche Selmer (1920–1998) i Nasjonalmuseet. Selmer spilte en viktig rolle i norsk arkitektur i etterkrigstiden. Hun bidro til utviklingen av en nøktern trearkitektur som var knyttet til landskap og lokal byggeskikk, og var i dialog med internasjonale arkitekturmiljøer. Gjennom sitt arbeid på Arkitekthøgskolen i Oslo påvirket hun flere generasjoner arkitekter.

Wenche Selmer, Jens Andreas Selmer, Egen hytte på Beltesholmen, Mellom 1965 og 1980. © Selmer, Jens Andreas/Selmer
Foto: Jens Andreas Selmer
Jobber ... Jobber ...

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på utstillinger, arrangementer og andre nyheter.