Per Maning, 1994–1995 © © Maning, Per / BONO
Foto: Nasjonalmuseet

Kunstnere har til alle tider hentet inspirasjon fra dyreriket.

Mange av oss har et nært forhold til dyr. I Norge har faktisk hvert tredje hjem et kjæledyr. De vanligste kjæledyrene er katt og hund. I samlingen til Nasjonalmuseet finnes det en rekke tegninger og malerier av kjæledyr, gårdsdyr og ville dyr. Trolig var mange av kunstnerne også dyrevenner!  

Spørsmål

  • Hva er ditt favorittdyr?
  • Har dyr personlighet?
  • Er dyr til for mennesker?
  • Hvilke rettigheter har dyr?  

Gårdsdyr

Adolph Tidemand (1814–1876) skildret det enkle bondelivet i Norge på 1800-tallet.  Tidemand besøkte mange gårder rundt omkring i landet for å studere folk og dyr. På disse turene tegnet han raske skisser av blant annet geiter, hester og kyr. Noen av disse tegningene ble senere brukt som inspirasjon i arbeidet med større malerier.  

Alene (mellom 1928 og 1934) av John Savio.
Foto: Nasjonalmuseet

Reindrift 

Reindrift er en viktig del av den samiske kulturen. Kunstneren John Savio (1902–1938) vokste opp i Nord-Norge og hentet mange av sine motiver derfra. Han er spesielt kjent for sine bilder av reinsdyr på vidda, men han skildret også andre dyr, som hunder, fugler, tigre og elefanter. Savio brukte en gammel trykketeknikk som kalles tresnitt, hvor motivet først blir skåret ut i en treplate og deretter trykket på papir.  

Oppgave

Med Mine samlinger kan du opprette dine helt egne samlinger av verk fra Nasjonalmuseets samling. Opprett bruker og lag en samling med dine favorittdyr!  

Mine samlinger

Fantasifulle fugler

I skissebøkene til den tysk-norske kunstneren Rolf Nesch (1893–1975) finner vi mange morsomme tegninger av fantasifigurer og dyr. Nesch hadde med seg blyant og papir nærmest overalt, til og med i dyrehager. Ut fra skissebøkene virker det som at han var veldig opptatt av fugler. Mange av fuglene til Nesch er tegnet med røff strek, og er trolig raskt utført.  

Uten tittel (1994–1995) av Per Maning © Maning, Per / BONO
Foto: Nasjonalmuseet

Dyrs rettigheter 

Per Maning er kjent for sine fotografier av dyr. Han har blant annet fotografert seler i akvarium i Norge og i utlandet. En fellesnevner for Manings arbeider er at de ikke pynter på virkeligheten, men er ærlige og direkte. Fotografiene maner til refleksjon rundt hvordan vi tar vare på dyrene. Er det riktig å holde dyr i fangenskap? Har for eksempel seler et godt liv i et akvarium?  
 

Thawr, Thawra ثور, ثورة (Ox, revolution) (2014) av Ahmed Umar
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

En okse i leire

Ser du at denne skulpturen ligner en skadet og utmagret okse? Ahmed Umars (f. 1988) skulptur Thawr, Thawra ثور, ثورة (Ox, revolution) (2014) er laget i leire og brent med en type glasur som kalles okseblod. I Sudan, hvor Umar har vokst opp, er oksen et symbol på stolthet og styrke. Arbeidene til Umar er ofte inspirert av personlige erfaringer og møtet mellom ulike kulturer. 
 
I denne videoen kan du høre Umar selv fortelle om verket  

Jobber ... Jobber ...

Lær å tegne dyr

La deg inspirere til å tegne med kunstner Morten Kildevæld Larsen. Klarer han å fange personligheten og bevegelsen til dyrene på Sørli gård utenfor Oslo? Hvis du vil prøve selv, trenger du blyant, blekk, pensel og papir.