Mogens Thorsen og Hustrus Stiftelse
- Kunstner: Henrik Bull (Arkitekt)
- Datering: Antagelig 1895
- Betegnelse: Fasadeoppriss
Om verket
Mogens Thorsens og Hustrus Stiftelse ble innviet i mai 1896. Bygningen skulle gi husvære til «uforsørgede Enker og ugifte Kvinder af den dannede Klasse» og var egentlig et stort hybelhus. Skipsreder Thorsen og frue hadde sommerbolig på løkken Bellevue ved Drammensveien, hvor også stiftelsen skulle ligge. I slutten av 1880-årene regulerte kommunen en ny gate over Bellevue, og Bygdøy allé ble anlagt i 1890. Stiftelsens bygning fikk dermed beliggenhet mot Bygdøy allé fram til den ble revet i 1958, da Norsk Hydro kjøpte tomta og fikk oppført ny administrasjonsbygning der.
Mogens Thorsen ga oppdraget om stiftelsesbygningen til arkitekt Henrik Bull. Bull var fortsatt ved begynnelsen av karrieren, men hadde allerede vunnet konkurransene om Paulus kirke på Grünerløkka (ferdigstilt 1892) og Nationaltheatret (ferdigstilt 1899.)
Arkitekten tegnet en symmetrisk komposisjon; en lang, smal hovedfløy med bred midtrisalitt og to korte tverrstilte sidefløyer. Den herskapelige og monumentale fasaden var det mest luksuriøse ved bygningen, planen ellers var uhyre økonomisk og rasjonelt organisert, med små hybelleiligheter langs den ene vindusrekken og en korridor langs den andre.
I 1895 viste Bull dette prosjektet på Høstutstillingen, før det var ferdig bygget. Dette fasadeopprisset var antakelig blant de utstilte tegningene.
Tekst: Bente Aass Solbakken