Mogens Thorsen og Hustrus Stiftelse

  • Kunstner: Henrik Bull (Arkitekt)
  • Datering: Antagelig 1895
  • Betegnelse: Fasadeoppriss

Ikke utstilt

Om verket

Mogens Thorsens og Hustrus Stiftelse ble innviet i mai 1896. Bygningen skulle gi husvære til «uforsørgede Enker og ugifte Kvinder af den dannede Klasse» og var egentlig et stort hybelhus. Skipsreder Thorsen og frue hadde sommerbolig på løkken Bellevue ved Drammensveien, hvor også stiftelsen skulle ligge. I slutten av 1880-årene regulerte kommunen en ny gate over Bellevue, og Bygdøy allé ble anlagt i 1890. Stiftelsens bygning fikk dermed beliggenhet mot Bygdøy allé fram til den ble revet i 1958, da Norsk Hydro kjøpte tomta og fikk oppført ny administrasjonsbygning der.

Mogens Thorsen ga oppdraget om stiftelsesbygningen til arkitekt Henrik Bull. Bull var fortsatt ved begynnelsen av karrieren, men hadde allerede vunnet konkurransene om Paulus kirke på Grünerløkka (ferdigstilt 1892) og Nationaltheatret (ferdigstilt 1899.)

Arkitekten tegnet en symmetrisk komposisjon; en lang, smal hovedfløy med bred midtrisalitt og to korte tverrstilte sidefløyer. Den herskapelige og monumentale fasaden var det mest luksuriøse ved bygningen, planen ellers var uhyre økonomisk og rasjonelt organisert, med små hybelleiligheter langs den ene vindusrekken og en korridor langs den andre.

I 1895 viste Bull dette prosjektet på Høstutstillingen, før det var ferdig bygget. Dette fasadeopprisset var antakelig blant de utstilte tegningene.

Tekst: Bente Aass Solbakken

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Henrik Bull

Arkitekt

Født 28.03.1864 i Oslo, død 02.06.1953 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Antagelig 1895
Andre titler:
Design for Mogens Thorsen's and his Wifes's Foundation (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn og lavering på kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 420 x 1230 mm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Innkommet til Norsk Arkitekturmuseum
Inventarnr.:
NAMT.hbu138.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Bull, Henrik