Stille bevegelse, bortgjemthet, antydninger. Herredshus i VågåStille bevegelse, bortgjemthet, antydninger original tittel

  • Kunstnere:

    • Knut Knutsen (Arkitekt)
    • Vågå kommune (Oppdragsgiver)
  • Datering: (1947)
  • Betegnelse: Plantegning

Ikke utstilt

Om verket

Konkurransen om herredshus i Vågå er typisk for de mange offentlige byggeoppgavene etter andre verdenskrig. Målet var å skape velferd for alle og et nytt reformert fellesskap i byer og kommuner over hele landet.

Denne situasjonsplanen viser Knut Knutsens vinnende organisering av anleggets kino- og teatersal, utescene, festsal, bibliotek, fysikalsk bad, komitésal og kommunale kontorer. Arkitekten fordelte funksjonene i flere paviljonger og ga dem ulike høyder samt saltak og pulttak i forskjellige vinkler. Bygningsvolumene er plassert i den sørvestlige delen av tomta, relativt stramt mot gatesiden og variert og oppløst mot uteområdet, som åpner seg mot Vågå stavkirke i øst.

Uformelle møteplasser ute og inne og skjermede innganger vitner om omsorg for den besøkende. Materialene stein, tre, skifer og «brakjekledning», et luftig flettverk av einerkvister som tradisjonelt er brukt i løer på Vestlandet, gir assosiasjoner til den norske folkearkitekturen.

Mottoet Stille bevegelse, bortgjemthet, antydninger og utkastets lekne og antimonumentale uttrykk, antyder hvilken retning Knutsen beveget seg i etter krigen. Han var opptatt av hva han senere kalte «en human arkitektur, frigjort fra stilartene», i motsetning til tidens høyteknologiske tendenser. Med dette dannet Knutsen skole i norsk arkitektur. Utkastets følsomme strek og ledige løkkeskrift er karakteristisk. Så var det også Knutsen-eleven Are Vesterlid, den gang medarbeider på Knutsens kontor, som fikk i oppgave å tusje opp sjefens blyantlinjer.

Tekst: Nina Berre

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(1947)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 66,5 x 76,6 cm
Klassifikasjon:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave 1995 til Norsk Arkitketurmuseum
Inventarnr.:
NAMT.kkn392.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Knutsen, Knut