Norges ambassade i Stockholm, innredning av første etasje

  • Kunstner: Knut Knutsen (Arkitekt)
  • Datering: (ca. 1950)
  • Betegnelse: Interiørperspektiv

Ikke utstilt

Om verket

Dette perspektivet viser interiøret som Knut og Hjørdis Knutsen utformet i samarbeid etter at Knut Knutsen vant konkurransen om en norsk ambassadebygning i Stockholm i 1948.

Ambassaden ligger på toppen av den vel seks mål store tomten som Sverige ga til Norge etter krigen. I tråd med vinnerutkastets motto Det hensynsfulle, følger sammensatte bygningskropper terrengets bevegelser. Sørfasaden fikk ifølge Knutsen «utløpere inn og ut», bestemt av landskapet og rommenes størrelser og bruk. Vinduer fra gulv til tak åpner representasjonslokalene mot parken utenfor.

I samarbeid med andre designere tegnet Knut Knutsen enkle, flyttbare møbler og utstyr som lamper, vindushasper og beslag, mens Hjørdis Knutsen utformet tekstiler, tepper og møbelstoffer. I denne pastellen antydes hvordan beiset tre, tegl og opakt glass sammen med tekstilene bidro til en ambassade som, utypisk nok, framsto som et hyggelig hjem i paletten rødt, oransje, mørkebrunt og naturgrått.

Nasjonal representasjon kommer ikke sjelden til uttrykk som monumental arkitektur. Knutsens ambassadebygning viste at det var mulig å skape representativitet uten å være pompøs. «Med den nya ambassaden har det kommet en doft av ‘hytte’ bland Corps diplomatiques lätt standardiserade rokokosalonger,» skrev den svenske arkitekten Åke Huldt i en anmeldelse etter åpningen i 1952.

Mange av møblene og tekstilene er i dag byttet ut. Denne tegningen er et viktig supplement til den svart-hvite dokumentasjonen av ambassadens opprinnelige atmosfære.

Tekst: Nina Berre

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Knut Knutsen

Arkitekt

Født 03.12.1903 i Oslo, død 09.07.1969 i Portør

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(ca. 1950)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Pastell på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 56,0 x 72,7 cm
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Gave fra Bengt Espen Knutsen, 05.07.1995
Inventarnr.:
NAMT.kkn389.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Knutsen, Knut