Uten tittel

  • Kunstner: John Bock
  • Datering: 2010
  • Betegnelse: Tekstil

Ikke utstilt

Om verket

John Bock er utdannet på Hochschule für Bildende Künste i Hamburg og tar opp tradisjonen fra tysk aksjonskunst, kjent fra fluxus-konserter på Kunstakademie Düsseldorf, fra en rekke av Joseph Beuys’ aksjoner og Gruppe ZERO. Bocks kunst er vanskelig å kategorisere: han arbeider skulpturelt, men også performativt, med en sterk interesse for dadaisme og surrealisme.

I dette tekstilarbeidet framstår han som ganske abstrakt, og han benytter seg av elementer fra materialkunst, konseptkunst og arte povera. Uten tittel har flere elementer som er utypiske for Bock; det har et renere, mer redusert formspråk enn det han ofte benytter i sine overveldende rominstallasjoner. Her finnes tydelige referanser til en tysk avantgarde- tradisjon og spesielt til tekstile verk av Bocks lærer, Franz Erhard Walther, beregnet for performativ bruk.

Elementene i det store veggarbeidet kan tas av, og er opprinnelig ment som «antrekk» som publikum kan ta på seg. Det har også lommer som inneholder to skulpturer, og en tegning som viser hvordan man kan bruke antrekket og de fargerike tekstilpølsene som henger ved siden av.

Som mange av Bocks arbeider har også dette sterke seksuelle konnotasjoner. Verket har, med de falliske, men myke tekstilpølsene, de lange underbuksene og «bestefarstrøyen», sterke referanser til mannlig identitets- og kjønnsproblematikk. Materialmessig og utrykksmessig står det samtidig i tradisjonen med feministisk kunst.

Tekst: Andrea Kroksnes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

John Bock

Født 1965

Verksinfo

Datering:
2010
Andre titler:
Untitled (ENG)
Ohne Titel (GER)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
tekstil, sminkesett, speil, tegning på papir, plasticine, og tre
Mål:
  • 270 x 236 cm
Emneord:
Ervervelse:
Kjøpt 2010
Inventarnr.:
NMK.2010.0031
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Bock, John/BONO