Nasjonalmuseets samlinger er komplekse. De inneholder blant annet malerier, skulpturer, tegninger, kunsthåndverk, designobjekter, glass, lær, tekstiler, arkitekturmodeller og installasjoner.

6 286 malerier, 1 200 kjoler, 1 000 skulpturer, 1 413 vaser, 1 300 krus og 81 lysekroner er blant verkene som alle skal få en helsesjekk av museets 35 konservatorer. Omfanget av konserveringsarbeidet avhenger blant annet av materiale, tilstand, eventuelt skadeomfang og størrelse. Noen verk trenger kanskje bare å tørkes støv av før de stilles ut, mens andre krever mer omfattende rengjøring eller behandling som stabilisering, konsolidering, liming, utfylling og retusjering før de er klare for å presenteres i det nye museet.

Eksempler på pågående arbeid er et gyldenlærtapet på 27 kvadratmeter med 136 ulike biter. I mer enn to år har man jobbet med å demontere, reparere og rengjøre tapetet før det til slutt skal spennes opp i det nye museet. Museet har en stor draktsamling, blant annet kjoler fra 1700-tallet i skjøre materialer. Disse kjolene må brettes i syrefritt papir, noe som er et tidkrevende arbeid. En pyjamas fra 1600-tallet bestående av gull- og metalltråder med hull må sys ved bruk av kirurgiske nåler og lupe. Videre skal malerier og skulpturer som er flere meter høye og veier flere tonn demonteres, repareres, rengjøres og settes sammen igjen.

Les mer om samlingsforvaltning i Nasjonalmuseet