Utstilling

Oslo arkitekturtriennale 2022: Inn i fellesskapet

Nasjonalmuseet – Arkitektur er forvandlet til et skeivt og lekent sted. Gratis inngang i avslutningshelga 28. og 29. januar!

Hvordan har ideer om fellesskap preget arkitektur og byutvikling? Hva er det som får oss til å føle oss trygge i et rom? Kan arkitekturen bidra til å skape relasjoner til andre? Hva slags betydning har felleskap i skeive miljøer? Velkommen inn i en installasjon og utstilling som handler om både fellesskap og utenforskap!

Fellesskap og utenforskap

Nasjonalmuseet er en av Oslo arkitekturtriennales hovedsamarbeidspartnere. I 2022 så triennalen på nabolaget som et sted for fellesskap.

Den ene delen av utstillingen vil vise eksempler fra de siste 70 årene på hvordan ideer om fellesskap har preget arkitektur og byutvikling. Hvem har blitt inkludert og hvem har blitt ekskludert? Hvordan ser byutviklingen ut fra skeive, feministiske og andre marginaliserte perspektiver?

Etterkrigstidens boligbygging dreide seg i hovedsak om å huse og verne om kjernefamilien. Først utover 1960- og 70-tallet begynte en å tenke mer inkluderende og variert. Selegrend Hesthaugen utenfor Bergen er et eksempel på et prosjekt der det ikke lenger var kjernefamilien som skulle stå i sentrum. En tredjedel av boligene skulle reserveres «boligmessig vanskeligstilte» grupper.

The Stonewall Nation

Utstillingen inkluderer også installasjonen The Stonewall Nation av kunstneren Sille Storihle. Storihles film og det tilhørende arkivmaterialet forteller historien om den amerikanske aktivisten Don Jackson som hadde den utopiske visjonen om å etablere en egen by for homofile menn.

Sille Storihle, «The Stonewall Nation», 2014. HD video, filmstill.

Enerhaugen borettslag

Enerhaugen borettslag i Oslo består av fire høyhus og to lavblokker bygget mellom 1962-1965. Dette var første gang at enslige kunne søke om egen OBOS-leilighet, takket være flere år med organisering og rettighetskamp.

Frem til 1959 hadde aleneboere vært utestengt fra sosiale boligtiltak. I dag er det å bo alene den vanligste boformen i Oslo. Skeive er en annen gruppe som ble diskriminert på boligmarkedet: frem til 1967 måtte man være gift dersom to skulle bo i samme OBOS-bolig.

I 1981 fikk homofile beskyttelse i straffeloven mot diskriminering på boligmarkedet. På 1980- og 90-tallet begynte flere skeive å flytt inn i Enerhaugen. 

Jobber ... Jobber ...

Feministisk perspektiv

kvinner på gulvet tegner på et stort papir
"Women’s environmental fantasy drawings workshop" ble organisert flere steder i USA på 1970-tallet av arkitekten Phyllis Birkby. © Smith College Special Collections, MA.

Byer blir i stor grad designet for biler og for menn, lød kritikken gjennom 70- og 80-tallet. Utstillingen vil vise eksempler på det feministiske perspektivet gjennom videomateriale, tegninger og arkivmaterialer. Blant annet fra arkitekt og forkjemper for lesbiskes rettigheter, Phyllis Birkby.

På 1970-tallet reiste Birkby rundt i USA og holdt Womens Environmental Fantasy Workshops for å hjelpe kvinner til å utforske hvordan arkitektur kunne sett ut dersom det ble tatt større hensyn til kvinners behov. Birkby besøkte også Norge. 

Andre viktige stemmer fra denne tiden, var den feministiske arkitektgruppen Matrix, som ble opprettet i London i 1981. Gruppen var tidlig ute med å ha hovedfokus på betydningen av kjønn i utformingen av rom og sted. I dette foredraget fra 24. september 2022, kan du bli bedre kjent med Matrix. 

MYCKET lager nattklubb i museet

Som den andre delen av utstillingen har det svenske kunst- og arkitekturkollektivet MYCKET laget Heaven by MYCKET, en installasjon som forvandler deler av Nasjonalmuseet – Arkitektur til en skeivt og leken nattklubb med flere historiske tilbakeblikk.

Tre mennesker
MYCKET: Fra venstre: Katarina Bonnevier, Thérèse Kristiansson, Mariana Alves Silva.
Foto: Myra Wippler. Courtesy of MYCKET.

Betydningen av felleskap har vært særlig viktig i skeive miljøer. For MYCKET er ideen om felleskap, det å finne sitt «community», noe som kan knyttes til en tid, et sted og en arkitektur. Med utgangspunkt i egne erfaringer og forskning på skeive rom og skeiv nattklubbarkitektur har gruppen de siste ti årene arbeidet med å skape lekne og interaktive verk og klubbkonsepter.

Vi jobber for å øke bevisstheten om hvordan arkitektur og design kan støtte opp under forskjeller og skape en mer tolerant verden hvor det er plass til alle.

MYCKET

Heaven by MYCKET er en stor og interaktiv installasjon med flere nattklubbteamer som vil by på en reise inn i MYCKETs univers. Med en idé om at arkitektur er noe som skal brukes for å støtte opp under mangfold, forme fellesskap, og skape en verden hvor det er plass til alle, er dette en installasjon som vil ønske alle velkommen!

3D-omvisning av utstillingen

Presseomtale

– I nattklubben Heaven sin garderobe skjer trans-formasjonen helt konkret. Alle besøkende blir tilbudt å ta på seg dresser, masker, sminke og smykker før de de går videre. Men man kommer ikke direkte inn på nattklubben, man ledes deri-mot ut på et åpent torg, omgitt av en by malt på veggen.

Blikk 06.10.22 (bak betalingsmur)

– At nordmenn blir gjort oppmerksom på at det finnes andre rammer å bo og leve livet sitt innenfor enn de ultrakonvensjonelle […], har høy verdi.

Klassekampen 04.10.22 (bak betalingsmur)

– The exhibition demonstrates a beautiful balance between the radical and the real.

The Architectural Review 30.09.22 

– Arkitekturtriennalen er ikke for meg, tenker du. Jo, i år er den faktisk det.

Morgenbladet 29.09.22 (bak betalingsmur)

– MYCKET recognises the importance that institutions and events as “Queer Culture Year” can play in nurturing diverse conversations and raising awareness on how different individuals need different kinds of spaces whether these are shared or individual.

KoozArch 28.09.22

–a captivating riot of colour and sound, shining the light onto what shared space means for the queer community, and providing a valuable perspective on placemaking.

Wallpaper 27.09.22

– Da vi tre startet Mycket og ville skape arkitektur sammen, så kom vi på hvor viktige minner vi hadde av hvordan vi ble til som voksne mennesker på skeive nattklubber.

Arkitektnytt 22.09.22 

Skeivt kulturår 2022

Hender i regnebuefarger som viser ulike tegn
Skeivt kulturår 2022. Illustrasjon: Metric

I tillegg til å være en del av Oslo arkitekturtriennale vil utstillingen og de tilhørende arrangementene også være en del av museets markering av Skeivt kulturår