Utstilling

Samlingen

Hvorfor har så mange ulike kunstneriske uttrykk oppstått? Hvordan griper kunst, design og arkitektur inn i livene våre? Fortellinger om kunst er også fortellinger om samfunnet og tiden vi lever i.

  • Åpner 11. juni 2022
  • Nasjonalmuseet

I det nye Nasjonalmuseet blir det nesten dobbelt så store utstillingsarealer som i de gamle museumsbyggene. Det betyr masse plass til samlingen og rom for fordypning, avkobling og aktiviteter. Over 5 000 verk er med når museet nå lager en samlet presentasjon med verk fra hele samlingen.

Presentasjonen er kronologisk og viser de store linjene i norsk billedkunst-, design- og kunsthåndverkshistorie, sammen med sentrale utenlandske verk fra samlingen. I utstillingen skapes det samspill mellom de ulike delene av samlingen både innenfor historiske perioder og på tvers av historien.

Tekster, fotografier og filmer vil bidra til å sette stemningen idet du begir deg gjennom historien. Presentasjonen legger til rette for deltakelse, dialog og refleksjon. Her kan du skape dine egne fortellinger!

Samlingsutstillingen:

Munch, middelaldertekstil og Morisot

I første etasje møter du design fra oldtiden til i dag. Bli kjent med romerske keisere, det unike, nesten tusen år gamle Baldishol-teppet, keiserlig porselen fra Kina, 1700-tallets enestående norske glasspokaler, motedrakter og dagens design og kunsthåndverk. Og mye mer!

Andre etasje er viet billedkunsten fra 1400-tallet fram til i dag: Virkelighetstro stilleben med frukt og kostbare gjenstander fra hollandske malere på 1600-tallet og Johan Christian Dahls storslåtte landskapsmalerier fra første halvdel av 1800-tallet.

Du beveger deg fra de eldste skildringene av norske landskap, til flyktige stemningsbilder og analyser av menneskets psyke. Du vil igjen få møte museets unike samling av Edvard Munchs kunst, blant annet det ikoniske Skrik, og moderne verdenskjente klassikere av Edouard Manet, Claude Monet, Berthe Morisot og Pablo Picasso – som alle var med på å utvikle og prege kunsten.

Du får også oppleve Sverre Fehns utstillingsarkitektur og nyere norsk og samisk kunst. Både Hannah Ryggen og John Savio vies stor plass. Installasjonene Indre rom V av Per Inge Bjørlo og Ilya Kabakovs Søppelmannen har også fått plass.

For første gang kan du oppleve verk fra ulike deler av Nasjonalmuseets samlinger under samme tak.

Gled deg!

Kontakt