Fotografi av det nye Nasjonalmuseet

Det nye Nasjonalmuseet

11. juni 2022 åpnet Nordens største kunstmuseum i Oslo. Her kan du oppleve eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design under samme tak og på helt nye måter.

Det nye museet

Det nye Nasjonalmuseet er et sted for nye ideer, inspirasjon og store kulturopplevelser. Vi skal gjøre kunsten tilgjengelig for alle og reflektere samfunnet og tiden vi lever i. 

Over 100,000 verk er flyttet inn i det nye Nasjonalmuseet fra ulike lokasjoner og magasiner.  

I den nye samlingsutstillingen presenteres eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst  under samme tak og i nye sammenhenger. 

Med sine store, nye utstillingsarealer kan Nasjonalmuseet nå få vist fram mer av samlingen enn noen gang tidligere, i tillegg til å presentere et rikt program av skiftende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere. 

 • 6 500

  er antallet verk som vil vises i den nye samlingsutstillingen. Det betyr at museet kan få vist dobbelt så mye av kunst-, arkitektur- og designsamlingene enn det vi tidligere har hatt mulighet til.

 • 10 000 m²

  er arealet for den nye samlingsutstillingen.

 • 2 400 m²

  er størrelsen på Lyshallen på toppen av museet. Her vil du finne skiftende utstillinger i formater som museet tidligere ikke har hatt mulighet til å vise.

 • 54 600 m²

  er det totale arealet for det nye Nasjonalmuseet.

Et nytt rom i byen

Det nye museet skal være et godt og inspirerende sted å være. 

Museumsplassen foran hovedinngangen blir et levende byrom og møtested med uteservering, sitteplasser og opplevelser.

Lyshallen er byggets signatur, og blir med sine 2,400 kvadratmeter et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.

På takterrassen kan du nyte utsikt over Rådhusplassen, Aker Brygge og fjorden.

Fargerik bar i 50-tallsstil
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

I restauranten, kafeene og på terrassen kan du ta en kunstpause og treffe venner over en kaffe eller matbit. Museet tilbyr et rikt vareutvalg i butikkene og et auditorium med plass til 174 personer.

Bollebar er åpen fra september 2021 og første smakebit på det kommende serveringstilbudet ved Nasjonalmuseet. Bollebar er barnevennlig, med boller, saft og kaffe, og både frokost og dessert. Les mer om Bollebar her.

Museets bibliotek vil være åpent for alle. Her finner du litteratur om billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndverk, og unike arkivsamlinger knyttet til norsk kunst og museets samling. 

Et bærekraftig museum

Det nye Nasjonalmuseet er bygget med hensyn til bærekraft og med mål om lavest mulig klimautslipp, både i byggefasen og i driften av bygget. Byggeprosjektet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, noe som blant annet innebærer en forpliktelse til å redusere klimagassutslippene så mye som mulig i forhold til sammenliknbare byggeprosjekter uten særskilte miljøkrav. Nasjonalmuseet var det første byggeprosjektet til Statsbygg med slike krav.

Statsbyggs klimagassrapport viser at utslippene under byggingen av det nye Nasjonalmuseet ble redusert med 47,6 prosent. Et sentralt bidrag til å holde energiforbruket for bygningen så lav som mulig, er varmepumpeanlegget som bruker sjøvann fra Oslofjorden til oppvarming og kjøling. Energiforbruket i bygget er lavt nok til å kvalifisere som passivhus. Andre miljø- og klimavennlige tiltak er bruk av lavkarbonbetong, sentral beliggenhet nær kollektivtransport, ingen parkeringsplasser for ansatte eller besøkende, og strenge krav til materialbruk.

Nasjonalmuseet er Miljøfyrtårn-sertifisert, noen som innebærer at museet tilfredsstiller en rekke klima- og miljøkrav, og har forpliktet seg til å etterstrebe bærekraftig drift av museet.

Kunstsamlingen i helt nye sammenhenger

I det nye museet møter du kunsthåndverk og design fra antikken til i dag. Her kan du bli kjent med alt fra det unike Baldishol-teppet, keiserlig porselen fra Kina, draktmote gjennom tidene og 1700-tallets enestående norske glasspokaler til dagens design og kunsthåndverk. 

Andre etasje er i hovedsak viet billedkunst fra 1400-tallet og fram til i dag. Her får du blant annet oppleve nederlandske og flamske landskapsmalerier og stilleben fra 1600-tallet, Johan Christian Dahls storslåtte landskapsmalerier fra første halvdel av 1800-tallet, Munch-rommet med ikoniske Skrik og museets høydepunkter innen dagens nasjonale og internasjonale samtidskunst.

Utstillingen skal vise at kunst og kultur er en sentral del av historien, samfunnet og livet vi lever her og nå. 

Kunst, arkitektur og design møtes på tvers av kunstarter og historiske perioder. På denne måten får du nye fortellinger og kan se nye sammenhenger.

En vegg malt i fargerike trekanter. Panoramavindu med utsikt til bygninger og fjorden utenfor.
Sol LeWitts store veggmaleri «Wall Drawing #839» i Salongen i andre etasje
Foto: Nasjonalmuseet

Les mer om samlingsutstillingen her

Hvordan ser kunstscenen i Norge ut akkurat nå?

Den aller første utstillingen i Lyshallen gir et nytt blikk på samtidskunsten i Norge. At kunstnerne ikke allerede er kjøpt inn til museets samlinger er blant kriteriene for utvalget.

Les mer om åpningsutstillingen i Lyshallen her

Om byggeprosjektet

 • Byggherre: Statsbygg
 • Arkitekter: Klaus Schuwerk (Kleihues + Schuwerk)
 • Tekniske rådgivere: Rambøll 
 • Oppdragsgiver: Kulturdepartementet 
 • Museets besøksadresse: Brynjulf Bulls plass 3 0250, Oslo 

Når det nye Nasjonalmuseet åpner for publikum i 2022, vil det være det største kulturbygget i Norden. Museet er sentralt plassert ved Rådhusplassen i Oslo, et perfekt stopp for en uforglemmelig kulturopplevelse.

Det nye Nasjonalmuseet inngår i Oslos store utviklingsprosjekt, der byen åpnes mot fjorden.

Materialene skal tåle tidens tann, slik at bygningen kan eldes med patina og verdighet.

Klaus Schuwerk, arkitekt

Biblioteket i Nasjonalmuseet
Fra biblioteket
Foto: Nasjonalmuseet

Slik blir Lyshallen

 • Lyshallen blir med sine 2 400 kvadratmeter et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.
 • 9 000 energieffektive, justerbare LED-lys inne i veggen vil gi et dempet lys og plassere museet tydelig i bybildet.
 • Lyshallen skal brukes til museets skiftende utstillinger.
 • Med syv meter under taket og en lengde på hele 130 meter vil det store rommet gi plass til produksjoner av et format som ikke tidligere har kunnet bli vist i Norge.
 • Avhengig av behov kan Lyshallen brukes som ett stort utstillingslokale, eller to eller tre mindre. Her kan det bygges i høyden; det kan tas inn spesialdesignede installasjoner som fyller hele hallen eller deler av den; gater og hus kan rekonstrueres.
 • Om nødvendig kan Lyshallen blendes helt av. 
 • Den aller første utstillingen i Lyshallen «Jeg kaller det kunst» utforsker hva som er utenfor og innenfor i kunsten. I denne utstillingen vil hallen fylles av ny norsk samtidskunst som tar opp viktige temaer i samfunnet; som identitet, tilhørighet, nasjonalitet og demokrati.
  • Ytterveggene til Lyshallen er laget i marmorglass, et tynt lag marmor mellom to lag glass. Marmorglasset er valgt spesielt med tanke på å gi fasaden et særpreg, og vil ha den samme gjennomskinnelige effekten som alabast.

 

Den store flyttesjauen

12. april gikk startskuddet for flyttingen av Nasjonalmuseets samlinger. Dermed er innflyttingen av over 100.000 kunstverk i gang. Det markerte en viktig milepæl på vei mot det nye museet.

Malerier, skulpturer, tegninger, kunsthåndverk, designobjekter, arkitekturmodeller og installasjoner er alle dokumentert, tilstandsvurdert, konservert og forsiktig pakket. Nå skal de finne sitt nye hjem i et flunkende nytt museum.  

Nedtagning av Christian Krohgs «Albertine i politilegens venteværelse».
Foto: Nasjonalmuseet

Hundrevis av flytteturer

Magasinene i det nye Nasjonalmuseet er på hele 7 000 m² og vil sammen med utstillingsarealet på 14 000 m², huse mesteparten av samlingene. Flere hundre transporter skal gjennomføres før samlingene er på plass i sine nye omgivelser. 

Museets grafikk- og tegningssamling blir også tilgjengelig for publikum i den splitter nye studiesalen.

Les mer om museets nye logo og visuelle identitet og bli kjent med hvordan denne ble skapt

Les presisering fra arkitekt Klaus Schuwerk her