Det nye Nasjonalmuseet er et sted for nye ideer, inspirasjon og store kulturopplevelser. Vi skal gjøre kunsten tilgjengelig for alle og reflektere samfunnet og tiden vi lever i.
Over 100,000 verk er flyttet inn i det nye Nasjonalmuseet fra ulike lokasjoner og magasiner.
I den nye samlingsutstillingen presenteres eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst under samme tak og i nye sammenhenger.
Med sine store, nye utstillingsarealer kan Nasjonalmuseet nå få vist fram mer av samlingen enn noen gang tidligere, i tillegg til å presentere et rikt program av skiftende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere.
Det nye museet skal være et godt og inspirerende sted å være.
Museumsplassen foran hovedinngangen blir et levende byrom og møtested med uteservering, sitteplasser og opplevelser.
Lyshallen er byggets signatur, og blir med sine 2,400 kvadratmeter et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.
På takterrassen kan du nyte utsikt over Rådhusplassen, Aker Brygge og fjorden.
I restauranten, kafeene og på terrassen kan du ta en kunstpause og treffe venner over en kaffe eller matbit. Museet tilbyr et rikt vareutvalg i butikkene og et auditorium med plass til 174 personer.
Bollebar er åpen fra september 2021 og første smakebit på det kommende serveringstilbudet ved Nasjonalmuseet. Bollebar er barnevennlig, med boller, saft og kaffe, og både frokost og dessert. Les mer om Bollebar her.
Museets bibliotek vil være åpent for alle. Her finner du litteratur om billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndverk, og unike arkivsamlinger knyttet til norsk kunst og museets samling.
Det nye Nasjonalmuseet er bygget med hensyn til bærekraft og med mål om lavest mulig klimautslipp, både i byggefasen og i driften av bygget. Byggeprosjektet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, noe som blant annet innebærer en forpliktelse til å redusere klimagassutslippene så mye som mulig i forhold til sammenliknbare byggeprosjekter uten særskilte miljøkrav. Nasjonalmuseet var det første byggeprosjektet til Statsbygg med slike krav.
Statsbyggs klimagassrapport viser at utslippene under byggingen av det nye Nasjonalmuseet ble redusert med 47,6 prosent. Et sentralt bidrag til å holde energiforbruket for bygningen så lav som mulig, er varmepumpeanlegget som bruker sjøvann fra Oslofjorden til oppvarming og kjøling. Energiforbruket i bygget er lavt nok til å kvalifisere som passivhus. Andre miljø- og klimavennlige tiltak er bruk av lavkarbonbetong, sentral beliggenhet nær kollektivtransport, ingen parkeringsplasser for ansatte eller besøkende, og strenge krav til materialbruk.
Nasjonalmuseet er Miljøfyrtårn-sertifisert, noen som innebærer at museet tilfredsstiller en rekke klima- og miljøkrav, og har forpliktet seg til å etterstrebe bærekraftig drift av museet.
I det nye museet møter du kunsthåndverk og design fra antikken til i dag. Her kan du bli kjent med alt fra det unike Baldishol-teppet, keiserlig porselen fra Kina, draktmote gjennom tidene og 1700-tallets enestående norske glasspokaler til dagens design og kunsthåndverk.
Andre etasje er i hovedsak viet billedkunst fra 1400-tallet og fram til i dag. Her får du blant annet oppleve nederlandske og flamske landskapsmalerier og stilleben fra 1600-tallet, Johan Christian Dahls storslåtte landskapsmalerier fra første halvdel av 1800-tallet, Munch-rommet med ikoniske Skrik og museets høydepunkter innen dagens nasjonale og internasjonale samtidskunst.
Utstillingen skal vise at kunst og kultur er en sentral del av historien, samfunnet og livet vi lever her og nå.
Kunst, arkitektur og design møtes på tvers av kunstarter og historiske perioder. På denne måten får du nye fortellinger og kan se nye sammenhenger.
Les mer om samlingsutstillingen her
Den aller første utstillingen i Lyshallen gir et nytt blikk på samtidskunsten i Norge. At kunstnerne ikke allerede er kjøpt inn til museets samlinger er blant kriteriene for utvalget.
Når det nye Nasjonalmuseet åpner for publikum i 2022, vil det være det største kulturbygget i Norden. Museet er sentralt plassert ved Rådhusplassen i Oslo, et perfekt stopp for en uforglemmelig kulturopplevelse.
Det nye Nasjonalmuseet inngår i Oslos store utviklingsprosjekt, der byen åpnes mot fjorden.
Materialene skal tåle tidens tann, slik at bygningen kan eldes med patina og verdighet.
Klaus Schuwerk, arkitekt
12. april gikk startskuddet for flyttingen av Nasjonalmuseets samlinger. Dermed er innflyttingen av over 100.000 kunstverk i gang. Det markerte en viktig milepæl på vei mot det nye museet.
Malerier, skulpturer, tegninger, kunsthåndverk, designobjekter, arkitekturmodeller og installasjoner er alle dokumentert, tilstandsvurdert, konservert og forsiktig pakket. Nå skal de finne sitt nye hjem i et flunkende nytt museum.
Magasinene i det nye Nasjonalmuseet er på hele 7 000 m² og vil sammen med utstillingsarealet på 14 000 m², huse mesteparten av samlingene. Flere hundre transporter skal gjennomføres før samlingene er på plass i sine nye omgivelser.
Museets grafikk- og tegningssamling blir også tilgjengelig for publikum i den splitter nye studiesalen.
Les mer om museets nye logo og visuelle identitet og bli kjent med hvordan denne ble skapt