Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
  • Nasjonalmuseet
  • 15. september 2023 kl. 17.00–22.00

Velkommen til en helaften i Nasjonalmuseet, med gratis inngang og et program med noe for alle! 

Oslo kulturnatt er Norges største endagsfestival. I Nasjonalmuseet kan du oppleve eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design under samme tak i det som er Nordens største kunstmuseum. Kveldens program byr på aktiviteter som kreative verksteder, foredrag, omvisninger, DJ, og musikkinnslag både ute og inne.  

Museet har gratis inngang for alle for mellom kl. 17.00 og 22.00. Møt opp i god tid da det ikke vil være mulig å forhåndsbooke billetter.  

Se hva kan du få med deg denne kvelden:

Tegning i Nasjonalmuseet.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Verksteder

Drop-in-tegning

Rom 55 i samlingspresentasjonen, kl. 17.00–21.00

Bli med på en uformell tegneøkt med arkitekt og kunstner Francisco Braga. Her lærer du enkle tegneteknikker og får veiledning mens du tegner. Det er bare å møte opp, her er det ingen påmelding. Passer for alle aldre.  

Neon-verksted 

Verksted B og C i 2. etasje kl. 17.00–22.00 

Velkommen til et levende og kreativt neon-verksted! Her kan du lage egne neoneffekter og kostymedeler, for eksempel en selvlysende nese, en bratt ryggfinne eller en vanvittig stor hatt. Til dyp bass og rytmer inviterer vi til selvlysende dans, i ditt nye kostyme. 

Fargemeditasjon og lydbad

Søylerommet hver hele time fra kl. 18.00–21.30 

Opplev kunstverket Escalade Beyond Chromatic Lands av Sheila Hicks med lydbad og meditasjon. Til hver farge finnes en lyd. Til hver lyd finnes en følelse. Gjennom pust, meditasjon og lydbad blir du ledet inn i kunsten og deg selv.  

Meditasjonen ledes av Axel Haugland og Nicoline Stang. Arrangementet er drop-in-basert og varer i 20 minutter. 

Lyseblå silketrøye fra 1600-tallet
Uidentifisert kunstner, nattrøye fra siste halvdel av 1600-tallet.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Strikkekafé 

I museets bibliotek kl. 17.00–22.00.  

Velkommen til strikkekafé med åttebladsrosen som tema! Her kan du strikke pulsvanter i samme teknikk som 1600-talls-nattrøya i Nasjonalmuseets samling. Besøkende som er tidlig ute får garn og pinner utdelt. Ta gjerne med eget garn eller egne prosjekter. 

Museets egne tekstileksperter holder foredrag om strikk i museets samling og om åttebladsrosens utbredelse og betydning. Det blir også mulighet til å bla i bibliotekets egen samling av vakre bøker om ornamenter og strikkekunst.

Strikk og lytt med strikkenestor Annemor Sundbø

I museets bibliotek kl. 18.45–19.30

Strikk og lytt til kofte- og strikkeekspert Annemor Sundbø når hun forteller om strikkingens og åttebladsrosens historie.

Omvisninger

Pieter Janssens, «Brevbudet», 1670
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Kl. 17.30 og kl. 19.00:

Rommet i kunsten

Hvordan framstiller og oppfatter kunstnere arkitektur? Med utgangspunkt i samlingen ser vi nærmere på det romlige som et motiv i bildekunsten fra år 1500 og framover.

Kunsten og tiden vi lever i ...

Hvordan jobber kunstnere med dagsaktuelle temaer? Vi stopper ved utvalgte verk fra slutten av 1960-tallet og fram til i dag, og ser på forholdet mellom valg av tematikk og materialbruk.

Kl. 20.30:

Naturopplevelser i eldre billedkunst 

Hva betød naturen for mennesker på 1800-tallet, og hvordan ble dette uttrykt i landskapsmotiver i kunsten? Bli med på en vandring med landskapsbilder av kunstnere fra J. C. Dahl til Harald Sohlberg.  

Fra Baldishol til Nøstetangen 

Bli med på en vandring i eldre norsk designhistorie fra Baldisholteppet (1040–1190) til 1700-talls glasspokalene fra Nøstetangen Glassverk. Vi ser på hvordan ideer, idealer, materialer og teknikker utveksles i møter mellom forskjellige kulturer og geografiske områder over tid.  

Musikk

DJ Daeva spiller beats fra verdensarkivet  

Salongen i 2. etasje kl. 17.00–22.00 

Den norsk-iranske kunstneren DJ Daeva spiller musikk fra hele verden, med utvalgte låter fra eget arkiv. Fra kl. 17.00 blir det rolig loungestemning, og kl. 20.00 økes tempoet på musikken og dansefoten. Velkommen til en musikalsk jordomseiling! 

Oslokoret

Museumsplassen kl. 17.30–20.30 

La deg underholde av Oslokoret. Denne gjengen er ren energi og sangglede, og har siden 2008 presset grensene for hva kormusikk kan være. På Oslo kulturnatt får vi en smakebit av deres verden hver halve time mellom 17.30 og 20.30.  

Konsert med Oslo Kammerorkester  

Vrimleområdet i 1. etasje kl. 19.45 og kl. 20.45 

Oslo kammerorkester og fløytisten Tom Ottar Andreassen byr på to konserter med forrykende musikk av Vivaldi og Mendelssohn. Varighet ca. 35 min. 

Program:

  • Antonio Vivaldi: Konsert for fløyte og orkester i F-dur (La tempesta di Mare
  • Felix Mendelssohn: Strykersymfoni nr. 2 i D-dur 
  • Antonio Vivaldi: Konsert for fløyte og orkester i g-moll (La Notte)

Velkommen til kulturnatt i Nasjonalmuseet!