Utstilling

Søylerommet

Kunsten kjenner ikke landegrenser. Utstillingen i Søylerommet er viet kunstnere som ikke bor eller jobber i Norge, men som likevel er betydningsfulle for hvordan norsk kunsthistorie utvikler seg.

  • 11. juni 2022–8. oktober 2023
  • Nasjonalmuseet

Ny utstilling i Søylerommet

Dette er en tidligere utstilling. Les mer om den nye utstillingen i Søylerommet her. 

Utstillingen i Søylerommet ble oppdatert med nye verk i juni 2023. Alle kunstverkene i rommet er en del av The Fredriksen Family Collection. Dette er en levende samling, som fortsatt vokser med flere nye innkjøp hvert år.  

Blant de nye verkene i Søylerommet er Fealty as Feint av Kara Walker (f. 1969). Slaveriet i USA danner mye av bakteppet for å forstå Walkers kunst. 

As a black artist I can't do anything that would be simple. Whatever I do, it will always be political, quite simply because of our prior history.

Kara Walker, Schirn Kunsthalle Frankfurt, 2021

Walker er kjent for sine silhuetter av grufulle og voldelige historier fra tiden før den amerikanske borgerkrigen, ofte ispedd mytologi og folketro. I den monumentale tegningen «Fealty as Feint» vises også voldelige overgrep, men figurene vitner om en annen tid enn slaveriet. En mann til hest har på seg en rustning, sverd og skjold. En kvinne danner midtpunktet i bildet og trekkes i ulike retninger. Skissepreget gir tegningen en energi og tillater improvisasjon.   

Fredriksen Family Collection er dedisert til Inger Katharina Astrup Fredriksen (1950–2006). Kunstverkene utvider museets fortellinger om samtiden og vår nære fortid ved å vise fram andre stemmer og perspektiver, samtidig som rommet med sin unike utstillingsarkitektur skiller seg fra museets samlingspresentasjon.  

Kunstverkene spenner over rundt hundre år, fra 1920-årene og fram til i dag. 

Utstillingsarkitektur: 2050+
Lysdesign: Zenisk