En båt med bundadskledde, feststemte mennesker i forgrunnen, en kirke og fjord med fjell i bakgrunnen
Hans Gude, Adolph Tidemand, «Brudeferd i Hardanger», 1848.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

I 2021 tar Nasjonalmuseet med samlingen ut i landet og inviterer samtidig publikum inn i det nye museet.

Mens vi venter på at museet skal åpne, gjør vi samlingen tilgjengelig for publikum, både gjennom samarbeider med andre visningssteder og ved å ta med høydepunkter fra samlingen ut på reise.

Jobber ... Jobber ...

– De første kunstverkene har allerede ankommet det nye Nasjonalmuseet i det som blir tidenes flyttesjau, men ikke alle verkene flytter rett inn. I løpet av de neste månedene skal flere av dem på besøk rundt omkring i landet. Vi har kalt årets program «Kunsten kommer hjem». Snart kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseets samling i nord og i sør, til fjells, i kirken, på togstasjonen, under havoverflaten, og bak fengselsmurene, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Brudeferden gjennom landet

I mai og juni dro Tidemand og Gudes Brudeferd i Hardanger ut på Norgesturné. På hvert av stoppestedene ble det duket for helt spesielle, intime møter med et av Norges aller mest kjente kunstverk. Maleriet har vært innom alle landets fylker og dukket blant opp på et sykehjem, en skole, et asylmottak, et skipsverft og i et fengsel.

Les mer om Brudeferden gjennom landet.  

Norge rundt med Nasjonalmuseet

Gjennom sommeren og høsten sendte vi en rekke kunstverk fra Nasjonalmuseets kunstverk til steder der de har en lokal tilhørighet. Enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Hvert av landets elleve fylker fikk minst ett verk på besøk. Kanskje var du en av de mange som kom tett på et helt sentralt verk fra Nasjonalmuseets samling på ditt hjemsted eller der du ferierte i sommer?

Johan Christian Dahls Fra Stalheim ble for første gang stilt ut i det dramatiske landskapet som kunstneren hentet inspirasjon til maleriet fra da det besøkte Stalheim Hotel. Kitty Kiellands Torvmyr på Jæren kom hjem til Hå gamle prestegard på Jæren. Harriet Backers Blått interiør ble vist i kunstnerens barndomshjem Backergården i Holmestrand. Karen Holtsmarks Mennesket og vilkårene dukket opp i Holtsmarks fødested Ås. Harald Sohlbergs Gate i Røros vistes i Røros kirke. Med unike éndagsutstillinger som dette, fikk publikum over hele landet mulighet til å oppleve høydepunkter i norsk kunsthistorie på uventede visningssteder.

Se stoppestedene her.

Gjør samlingen tilgjengelig

I tillegg til å sende kunstverk på rundreise, samarbeider Nasjonalmuseet med flere visningssteder om en rekke utstillinger:

– Nasjonalmuseet setter stor pris på den gode samarbeidsviljen vi er blitt møtt med hos disse visningsstedene. Vi gleder oss til å få vise frem viktige verk fra samlingen vår for publikum, samtidig som vi jobber med å klargjøre det nye museet. Vi håper at publikum benytter anledningen til å se høydepunkter fra samlingen vår på nye steder, sier Hindsbo.

tomt stort lyst rom
Lyshallen i det nye Nasjonalmuseet.
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Velkommen inn!

Nasjonalmuseet inviterer til omvisninger i det nye museet mens vi arbeider med å montere utstillingene og gjøre alt klart til åpningen i 2022. Bli med på en vandring gjennom utvalgte områder i det som blir Nordens største kunstmuseum og kikk inn i noen av rommene som skal huse den nye samlingspresentasjonen, med kunst, design og arkitektur fra antikken til vår tid. Opplev Lyshallen og museets takterrasse. Vi gleder oss til å vise deg!

Omvisningene vil skje tirsdager, onsdager, torsdager og lørdager. Påmeldingene vil åpne en uke før. Meld deg på Nasjonalmuseets nyhetsbrev for å få beskjed når den første påmeldingen åpner.

Et bredt program

Sort-hvitt bilde av betongbygninger i Oslo sentrum
Y-blokka i Regjeringskvartalet, ca. 1969. Arkitekt: Erling Viksjø.
Foto: Teigens fotoatelier

Et bredt tilbud med utstillinger, arrangementer og aktiviteter, i Norge og i utlandet, analogt og digitalt, vil prege 2021.

Utstillinger og aktiviteter i Nasjonalmuseet – Arkitektur

I Nasjonalmuseet – Arkitektur blir det et variert program gjennom hele 2021, med blant annet utstillingene «Bevegelser i betong. Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne» og «Fire hus. Fire kvinner. Beate Hølmebakks arkitektur basert på litterære skikkelser». Til høsten åpner en presentasjon av Joar Nangos nomadiske bibliotek Girjegumpi.

Les mer om Nasjonalmuseet – Arkitektur

Villa Stenersen

Villa Stenersen har åpent hus hver søndag kl. 12–16 fram til oktober.

Jeg kaller det kunst

Nasjonalmuseet vil i 2021 fortsette å gi smakebiter fra åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst». I programserien SIDESPRANG får kunstnere fra utstillingen teste ut kunstverk og arbeidsmåter som de tar med seg videre til utstillingen i Lyshallen i det nye Nasjonalmuseet.

Les mer om «Jeg kaller det kunst»

Utstillinger på turné

Hvert år får museer og gallerier rundt omkring i Norge besøk av Nasjonalmuseets turnerende utstillinger. I mai åpner «Gerhard Munthe - Eventyrlige Interiører» på Teknisk Museum i Oslo, før utstillingen reiser videre til Søgne Gamle prestegård i Søgne. I oktober åpner «Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen» på Vigelandsmuseet i Oslo, som er siste stopp på utstillingens treårige Norgesturné.

Collage som kombinerer tegning og foto. Stort rom med interiør i lyst tre. Mennesker som driver med forskjellige aktiviteter.
Det vi deler. En modell for bofellesskap. Illustrasjon: Helen & Hard

Arkitekturbiennalen i Venezia

I mai åpner verdens viktigste arkitekturutstilling i Venezia, og Nasjonalmuseet er i år vertskap for Den nordiske paviljongen. Museet samarbeider her med det norske arkitektkontoret Helen & Hard som lager et bofellesskap i full skala inne i paviljongen.

Les mer om arkitekturbiennalen 2021

Skjermdump som viser et øyeblikk fra en virtuell omvisning i et utstillingsrom med mange objekter og tekstbeskrivelse
Fra den virtuelle utgaven av utstillingen «En samling blir til»

Digitalt tilbud

Nasjonalmuseet vil også by på et digitalt tilbud gjennom hele 2021, med blant annet direktesendinger som tar deg tett på kunsten, historier fra museet, foredrag, 3D-omvisninger og en rekke arrangementer.

Utforsk det digitale universet