Hånd som tegner et menneske
Tegn på egenhånd i flere av utstillingsrommene i Nasjonalmuseet.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

I Nasjonalmuseet er det flere aktiviteter du kan gjøre helt på egenhånd. Du kan også la deg lede rundt i museet av appen med audioinnhold.

I Nasjonalmuseet er det flere aktiviteter du kan gjøre på egenhånd. I samlingspresentasjonen kan du lukte på 1700-tallets dufter, ta på ekte gyllenlær, tegne gipsskulpturer, blande farger digitalt eller sette sammen en designerkrakk! Aktivitetene åpner opp for praktiske, sanselige og digitale møter med de utstilte verkene i museet. 

Kjøp billetter til museet her

Tegne i museet

To damer tegner etter skulptur
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Det er tilrettelagt for tegning i flere rom i samlingspresentasjonen. Her finner du materialer for ulike måter å tegne på. I gipssalen (rom 2) kan du for eksempel tegne gipsskulpturene rundt deg og i hagerommet (rom 12) kan du bli inspirert av tre-kort av ulike trematerialer eller tegne fritt fra fantasien (det er så klart alltid lov!). Heng gjerne opp tegningen på veggen og delta i utstillingen selv i disse rommene! 
  
Kroppspråk er temaet i rom 55. Her kan du låne et digitalt tegnebrett med tegneoppgaver om skulptur og kropp. Her finnes det også et podium hvor du oppfordres til å etterligne en skulptur og bli tegnet eller fotografert. Tegningene kan deles med andre ved å sende dem til en skjerm i rommet eller til deg selv som et minne om besøket.  
  
I verksted D kan du tegne med kritt og tusj på en stor tavle og dermed etterlate deg spor i museet.   
  
Hvor: Rom 2 og 12 i samlingspresentasjonen i 1. etasje, rom 55 i samlingspresentasjonen og verksted D, begge i 2. etasje.

Utforsk

Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

I samlingspresentasjonen er det benker med formidlingsaktiviteter som knytter seg til det som er stilt ut, og som passer både barn og voksne. Benkene har et symbol som sier «utforsk». Kategorien utforsk gir et stort mangfold av muligheter til å utforske et tema eller et visuelt fenomen som relaterer til de utstilte verkene i utstillingsrommet.

Flere steder finner du også illustrerte samtalekort med filosofiske spørsmål. De er utviklet for at du skal kunne snakke med andre om ditt møte med de utstilte verkene. Hva er det som gjør noe verdifullt? Hvorfor samler vi? På hvilken måte kan naturen være magisk? Dette er bare noen av spørsmålene. Samtalekortene er synstolket og har punktskrift. Samtlige kort finnes på norsk og engelsk og alle synstolkinger finnes i appen.

Hvor: I samlingspresentasjonen 1. og 2. etasje.  

Verksteder

Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

I Nasjonalmuseets verksteder kan du selv prøve ut forskjellige uttrykksformer og teknikker, noen ganger sammen med en kunstner, en poet eller kanskje en arkitekt og andre ganger med våre erfarne omvisere i museet. Verkstedene er tilrettelagt for ulike typer aktiviteter, fra maleri, grafikk og skulptur, til tekstil og performance. Her arrangeres både drop-in verksteder og kurs, tilpasset deg som er uerfaren og vil prøve deg fram og du som har jobbet en del med en teknikk eller materiale tidligere og vil fordype deg mer.

Les mer om verkstedene og se aktuelle verksteder

Hvor: 2. etasje  

Biblioteket

Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Nasjonalmuseets bibliotek og dokumentasjonsarkiv forvaltar en omfattande samling kunsthistorisk litteratur og et unikt arkiv knyttet til norsk kunst, museets samling og institusjonshistorie. Her kan du fordype deg i bibliotek- og arkivsamlingen eller finne deg en plass å lese i fred og ro.

Les mer om Nasjonalmuseets bibliotek og arkiv og se åpningstider
 
Hvor: 1. etasje  

Tre mennesker ser på tegning på bord
Utforsk kunstverk på papir på nært hold i studiesalen for grafikk og tegning.
Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

Studiesalen for grafikk og tegning

I studiesalen kan du komme tett på tegning og grafikk fra Nasjonalmuseets samling.

Les mer om Studiesalen og se åpningstider og aktuelle arrangementer

Mat og drikke

Pauser er viktige i Norden største kunstmuseum! I kafeen i 1. etasje serveres det vafler og mye annen god mat og drikke. I Salongen i 2. etasje finner du kaffebar og ulike sittegrupper. Nyt en kaffekopp og se på utsikten over museumsplassen.

Bollebar i Stasjonsmesterboligen (på andre siden av museumsplassen fra museets hovedinngang) er også manges favoritt.

Les mer om spisetilbudet i Nasjonalmuseet

Hvordan finne fram?   

I museets egen app kan du høre lydfortellinger om flere av museets mest kjente verk, men også om skjulte kunstskatter fra samlingen og i de aktuelle utstillingene. I appen finner du et interaktivt kart som viser deg hvor du befinner deg i museet. Du finner også brosjyrer med kart over museet og de forskjellige etasjene når du ankommer museet.