Avskjeden

Harriet Backer
301
2 min
Harriet Backer, «Avskjeden», 1878
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
Datering: 1887

Transkripsjon

Forteller:
München, Tyskland, 1874.

Kvinner hadde ikke adgang til det velkjente kunstakademiet i byen.

Harriet Backer reiste til München da hun var 29 år, fast bestemt på å fortsette sine studier der, overbevist om at hun kunne få tilgang på privat undervisning. 

Tradisjonen tro holdt akademiene tegneundervisning om dagen, mens studentene fortsatte å arbeide om kveldene, i mindre formelle, sosiale settinger. 

Her kan vi se hvordan Backer anvender sine ferdigheter med et høyt nivå av detaljer og mørke farger, i et ambisiøst maleri, med en figurrik komposisjon.

Vi ser en ung kvinne i det hun tar farvel med familien sin. Faren hennes sitter fortsatt ved bordet, mens moren gjemmer sitt gråtkvalte ansikt i et kritthvitt lommetørkle. Kanskje dette var et siste farvel?

Dette maleriet skiller seg fra hennes senere arbeider på grunn av de grundige detaljene og teksturene. Fremstillingen av teksturen på pels, blomster, hud og møbler er eksepsjonell. I den hvite linduken kan vi til og med tydelig se brettene etter at stoffet har vært rullet.

Backer ønsket å utdanne seg til portrettmaler, men endret kurs underveis. Avskjeden viser Backers evner til å fremstille detaljrike motiver, før hennes maleriske stil endret seg, da hun flyttet til Paris.