Kunstneren Kitty Kielland

Harriet Backer
303
2 min
Harriet Backer, «Kunstneren Kitty Kielland», 1883
Foto: Børre Høstland
Datering: 1883

Transkripsjon

Forteller:
Harriet Backer malte mange av sine venner og bekjente i løpet av sin karriere. Her har hun malt sin kollega og gode venn, Kitty Kielland.

Kitty Kielland var datter av en av Stavangers ledende handelsfamilier. Hun fikk derfor muligheten til å lære seg å tegne og male. Hun studerte under Hans Gude før hun flyttet til München og det var her at Backer og Kielland ble kjent.

De ble nære venner og delte i lengre tid både bolig og atelier, i München, Paris og Kristiania.

Kitty Kielland foretrakk landskapet som motiv i sin kunst. Gjennom produksjonen hennes ser vi hvordan hun begynner å arbeide i et svært realistisk uttrykk, for så å lage mer melankolske landskaper fra den nordiske sommernatten.

I dette portrettet møter vi en voksen kvinne, men det er ingenting som sier noe om yrket hennes. Hun er realistisk og representativt fremstilt, sittende i en polstret stol, med et tankefullt blikk over en bestemt munn.

I Paris var Backer og Kielland en del av den skandinaviske kretsen av kunstnere, diktere, malere og bildehoggere som treffes hos hverandre.

De var begge pionerer som banet vei for kvinner, slik at de som kom etter fikk muligheten til å velge kunsten som karriere.