Barnedåp i Tanum kirke

Harriet Backer
307
2 min
Harriet Backer, «Barnedåp i Tanum kirke», 1892
Foto: Børre Høstland
Datering: 1892

Transkripsjon

Skuespiller som Harriet Backer:
«Tanums kirkeinteriur er noget af det vakreste jeg har set. […] Jeg stænger døren innenfra  og bruger den som mit eget atelier, og det er en sjelden nydelse for mig, der pleier at arbeide inde hos folk, når de har det travlest».

Forteller :
Dette sitatet er fra et brev Harriet Backer skrev til vennen Arne Garborg sommeren 1890, etter at hun «oppdaget» Tanum kirke i Bærum. .

Kirken var på det tidspunktet lite i bruk, noe som passer Backer godt.

Hun likte å kunne være der og arbeide uten å bli forstyrret av kirkehandlinger eller andre besøkende.

Tanum kirke er en steinkirke framiddelalderen, og rommets lysinnslipp som kun kommer fra vinduene på sørveggen, kan ha inspirert Backer litt ekstra.

Her er det ikke selve barnedåpen som er motivet, men scenen da barnet blir båret inn i kirken. Vi ser nedover midtgangen, i det dunkle kirkerommet og mot det sterke sollyset i sommerdagen utenfor. I kirkebenken til høyre sitter to unge kvinner, og den ene snur seg og ser mot de som ankommer.

På samme måte som bildeoppbyggingens hovedlinjer, hjelper den unge kvinnens oppmerksomhet oss til å se ut og mot den lille som skal bli dagens hovedperson.

Interiøret skildres i kalde farger, i kontrast til varmen utendørs. Her er vi, betrakteren, både inne og ute samtidig.

Backer fant flere motiver fra kirkerommet, og både Alteret i Tanum kirke og Barnedåp i Tanum kirke er blant hennes hovedverk.