Thorvald Boecks bibliotek

Harriet Backer
313
2 min
Harriet Backer, «Thorvald Boecks bibliotek», 1902
Foto: Børre Høstland
Datering: 1902

Transkripsjon

Forteller:
I 1899 solgte Thorvald Boeck mer enn 31 000 bøker til Vitenskapsselskapet i Trondheim!  

Thorvald Boeck var jusekspert og forfatter, og på denne tiden kjent for å ha det største private biblioteket i Norge.  

Vi kan ikke si det sikkert, men kanskje viser Backers valg av motiv i dette velfylte biblioteket hennes egen begeistring for bøker. Hun hadde som ung jente forfattet flere historier, riktignok aldri publisert, hun hadde flere venner som var forfattere, og hun var en ivrig leser. 

Biblioteksrommet slik Harriet Backer skildrer det, er preget av gylden, varm, rød og brun koloritt. De varme tonene balanseres fint av blå og grå innslag blant bokrygger og møbler. Som i så mange andre av hennes interiører lar hun også her lyset tre inn i rommet via et vindu på sideveggen.  

Rommets mange linjer i golvplankene treffer de tettpakkete bokhyllene via et møblement med bord, kanape og tre stoler. Et mindre bord og nok en stol i samme stil ses til venstre. Det lyse taket reflekterer fargespillet i bokryggene. Der der hvor menneskene mangler har møbler og Thorvald Boecks samling tatt deres plass. 

Boecks datter giftet seg i 1889 med en av Harriet Backers fjerne slektninger, så kanskje det var dem som inviterte henne inn i Boecks hjem?